Sky News

Design for West Coast Living

Infusing the essence of a location into the design of your home

- Text by Plamena Danieli Images © Ryan Abbott

We zoom in on the newest project by the Plamena Danieli Studio and take you through every aspect of this stunning space. Located on the Western Cape’s West Coast, this property encapsulat­es the essence of coastal living.

Surrounded by a nature reserve along the West Coast, this onebedroom loft needed a refresher to suit its surroundin­gs and escape from city living. Interior Designer Plamena Danieli brought new life into the upstairs section of the loft, transformi­ng the bedroom and en-suite bathroom into a sanctuary. The magnificen­t views of wildlife are witnessed through double volume windows. The space needed to respond to the couple’s fast-paced lifestyle, while retaining the calm views and historic characteri­stics of the building. Considerin­g the boundaries between indoors and outdoors to make them as fluid as possible, while balancing a contempora­ry space.

The south-facing window allows for constant natural light to seep in, with the result to create a soft minimal space that tells a story through its simplicity and surroundin­gs. The space was constructe­d with natural materials, curated sculptures and uniquely collected items.

MAIN BEDROOM

The clients were looking for a soft, relaxed bedroom that would showcase a blend of old-worldly and modern elements. The designer used natural materials of linen and cotton as well as handmade ceramic sculptures and a collection of dark timber pots. The objective was to create an authentic flow from the exterior to the interior which maximizes the synergy of the space and coordinati­on that’s inviting.

EN-SUITE BATHROOM

The bathroom was completely renovated and opened up into a large walk-in shower, as the area was compact and succeeded in gaining space for better use. Featuring a bold monochroma­tic tile that runs throughout the floor travelling up one wall and paired with a polished large format tile (600 x 1200 mm). This extended the bathroom creating a lighter and fresher look. Matt black sanitary ware and Turkish towels were added to complete the look.

The apartment needed to acknowledg­e and celebrate the natural habitat while creating a timeless space; by maximizing the client’s quality of life, through dedication to detail and commitment to craftsmans­hip. The final result boosts the client’s lifestyle and tells a story between the scenic views and the interior memorabili­a. In an ode to design harmony, this reminiscen­t area provides a serene and contempora­ry space.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from South Africa