A 21st CEN­TURY SAND­CAS­TLE

De­signed to suit the needs of the own­ers and their many guests, this con­tem­po­rary beach house on the Gar­den Route makes the most of its scenic lo­ca­tion

South African Garden and Home - - Contents -

A young fam­ily’s sea­side re­treat on the Gar­den Route

This tiny slice of coast near Stil­baai on the Gar­den Route has, over the years, at­tracted hol­i­day res­i­dents thanks to its quiet beach, warm wa­ter and laid­back at­mos­phere. The own­ers of this prop­erty had spent many happy times here vis­it­ing fam­ily. As it’s also a hol­i­day des­ti­na­tion pop­u­lar with their friends, they de­cided to build here. For­tu­nately, they found the per­fect plot right on the beach with lovely views over the sea.

With a large fam­ily and friends to ac­com­mo­date, the own­ers wanted at least four bed­rooms, a spa­cious en­ter­tain­ing area in­clud­ing a braai and open-plan ar­eas that were con­ducive to so­cial­is­ing yet still pro­vided some pri­vacy for quiet time alone. Above all, they wanted large win­dows and doors that em­braced the coastal lo­ca­tion.

They turned to AB4 Ar­chi­tects in their home town of Klerks­dorp to de­sign it for them and com­mis­sioned

lo­cal Jon­gens­fontein con­trac­tors

DJ van Ton­der & Se­uns to build it. As the best ocean vis­tas were from higher up, the ar­chi­tects de­cided to place the kitchen, liv­ing and din­ing ar­eas and the swim­ming pool and braai area on the first f loor. The bed­rooms, most of which have ve­ran­das, were placed on the ground f loor. With com­fort and con­ve­nience in mind, each en suite bed­room has a cof­fee sta­tion and its own TV and bar fridge.

Plac­ing the pool up­stairs in­volved a fair amount of en­gi­neer­ing as it’s si­t­u­ated above the main bed­room and the sup­port had to be de­signed so that it didn’t ob­struct the views from

this room. But it was worth it as the fam­ily tends to gather around the pool and the braai area, es­pe­cially on windy days. “And it’s bliss ly­ing in the pool look­ing over the sea,” say the own­ers.

Also in­volved in the de­sign and choice of fin­ishes was in­te­rior de­signer Anna Cor­reia who had dec­o­rated the own­ers’ home in Klerks­dorp and knew their taste and life­style well. “They pre­sented me with pic­tures of in­te­ri­ors that ap­pealed to them and we took it from there,” re­calls Anna. The pre­req­ui­sites were that it had to be prac­ti­cal and child-friendly, but stylish too. “They love en­ter­tain­ing and hav­ing guests to stay but they didn’t want to be too pre­cious about the house, which, at al­most 500 square me­tres, is sub­stan­tial. Large for­mat f loor tiles were used through­out the house so it doesn’t mat­ter if a bit of sand is tracked in and the fab­rics we chose are hard wear­ing and most can be eas­ily cleaned. It had to be a fun home from home for ev­ery­one.”

Anna feels that it’s im­por­tant for a house to ref lect the set­ting and the decor to suit the house. “The look and feel had to be mod­ern and fresh, in keep­ing with the ar­chi­tec­ture and have

a re­laxed hol­i­day at­mos­phere ideal for the lo­ca­tion. We kept the colours very neu­tral with shades of sand and beige and brought in lots of nat­u­ral wood and tex­tures all off­set with lash­ings of fresh, crisp white.”

Anna also in­cluded a num­ber of lux­u­ri­ous touches such as the deep-but­toned chairs and head­boards and plenty of scat­ters in the liv­ing room. “After all, just be­cause you’re on hol­i­day, it doesn’t mean you have to forgo com­fort,” says Anna. Ev­ery­thing was de­signed for this house and made ei­ther in Jo­han­nes­burg, Cape Town or Plet­ten­berg Bay. “This is what makes this house so per­sonal.”

Lo­gis­tics also played a ma­jor role. “All the fur­nish­ings had to be ready at the same time as the trans­port van first picked up a con­sign­ment in Jo’burg, then went on to Cape Town for the rest be­fore mak­ing the fi­nal jour­ney to Jon­gens­fontein,’’ ex­plains Anna who spent al­most a week ar­rang­ing the fur­ni­ture, in­stalling the light fit­tings and hang­ing the art.

Now all the own­ers have to do is sit back and re­lax, and en­joy time out with their friends.

THIS SPREAD, FROM LEFT TO RIGHT:The house was po­si­tioned to take ad­van­tage of the view and give pro­tec­tion from pre­vail­ing winds. The liv­ing ar­eas, in­clud­ing the pool, are on the up­per level while the bed­rooms are down­stairs. The up­stairs ter­race has both a braai and pizza oven. The roof has lou­vres, which can be opened to al­low light in or pro­vide shade in sum­mer. The pool is the per­fect spot to cool off in while ad­mir­ing the views.

THIS PAGE, FROM TOP: With glass on two sides, the liv­ing room has mag­nif­i­cent views. The TV wall was clad with Nu­bia wood-look wall­pa­per from Mavro­mac & Gate­house to in­tro­duce a luxe el­e­ment. The so­fas are from Wun­ders and the white Barcelona chairs from Chair Crazy. Mak­ing a state­ment in the en­trance is a chan­de­lier from Wey­landts and a ta­ble from Melon­woods In­done­sian Fur­ni­ture & Decor.

THIS PAGE, CLOCK­WISE FROM LEFT:A boat frame from Nook Decor & De­sign hangs above the pool ta­ble in the gamesarea be­hind the bar. The bed­li­nen in this guest bed­room is from @home, the head­boards were made by Ar­te­ri­ors in Plet­ten­berg Bay and the light fit­ting by High Thorn. The bath­room van­ity was cus­tom made.

Anna cre­ated a sense of lux­ury in themain bed­room with a quilted head­board and bed end and a deep-but­toned chair all from Wun­ders in Cape Town. Adding an or­ganic con­trast is the log side ta­blealso from Wun­ders.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.