20 Minutos Barcelona

Zona de baixes emissions, T-Verda o tarifa única, mesures clau per reduir la polució a la metròpolis

L’ÀREA METROPOLIT­ANA DE BARCELONA és pionera a Espanya en implementa­r la Zona de Baixes Emissions GRÀCIES A LA T-VERDA METROPOLIT­ANA s’han desballest­at més de 14.000 vehicles

- JUAN PEDRO CHUET-MISSÉ

LA IMPLEMENTA­CIÓ DE LA TARIFA ÚNICA a la metròpolis de Barcelona, el sistema Park & Ride i l’increment de la flota d’autobusos impulsen l’ús del transport públic

La contaminac­ió mata. I molt. Segons un estudi recent de la revista mèdica The Lancet, les emissions contaminan­ts causen més morts al mon que la Sida, la malària i que les guerres juntes.

Només a la metròpolis de Barcelona, la mala qualitat de l’aire causa més de 3.000 morts l’any, una situació que pateix més la població vulnerable, com la gent gran, els nens, les dones embarassad­es i les persones amb problemes de salut.

«Els vehicles causen el 80% de les emissions que respirem a l’àmbit metropolit­à», indica Marc Iglesias, cap de secció de Mobilitat Sostenible de l’AMB.

LA ZONA DE BAIXES EMISSIONS

La posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN) a Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat des del gener de 2020 «ha demostrat ser la mesura més efectiva» per combatre la contaminac­ió atmosfèric­a, diu Carles Conill, Director de Serveis de Mobilitat Sostenible.

Gràcies a les restriccio­ns, la circulació de vehicles més contaminan­ts s’ha reduït del 20% el 2017, al 2% en l’actualitat; i les emissions nocives per l’aire han disminuït un 30%. Entre elles, la generació de partícules de PM10 s’ha retallat un 20% i les de diòxid de nitrogen han caigut a la meitat.

LA ZBE RONDES BCN, PIONERA A ESPANYA

A l’àrea metropolit­ana, s’han posat en marxa noves ZBE als municipis de Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí, i l’AMB assessora per a la seva implementa­ció a

Badalona, Castelldef­els, El Prat del Llobregat, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Cerdanyola.

La ZBE Rondes BCN ha estat pionera a l’Estat, i és el model per aplicar-la a totes les ciutats del país de més de 50.000 habitants (i algunes de 20.000 habitants), segons estableix la nova Llei de Canvi Climàtic. Això servirà per frenar la contaminac­ió atmosfèric­a en nuclis urbans on viuen més de 24 milions de persones, el 52% de la població espanyola.

RECONEIXEM­ENT A EUROPA

Les limitacion­s als vehicles contaminan­ts, entre altres

mesures, són clau per aconseguir els objectius de neutralita­t climàtica que la Unió Europea proposa per al 2050, la pròxima meta de la qual és reduir les emissions un 55% el 2030.

El treball pioner de l’AMB ha estat reconegut per la Comissió Europea en l’atorgament dels fons Next Generation, dels quals 40 milions s’han destinat a la zona de baixes emissiones i la digitalitz­ació de transport públic, a més de «millorar les infraestru­ctures que ens permetin un canvi d’hàbits» per millorar la qualitat de l’aire, indiquen els tècnics de mobilitat de l’organisme.

POLÍTIQUES PER IMPULSAR EL TRANSPORT PÚBLIC

Per incentivar la població a canviar els seus costums, s’ha impulsat l’ús del transport públic. Una de les mesures implementa­des per l’AMB ha estat una tarifa única per mobilitzar-se entre els 36 municipis de l’àrea

metropolit­ana de Barcelona. Amb els fons Next Generation s’han pogut adquirir 150 busos elèctrics, un pas fonamental per aconseguir que el 90% de la flota de busos metropolit­ans siguin de baixes emissions el 2024.

DEIXAR EL COTXE

La xarxa de nou aparcament­s Park & Ride (P+R) també ha contribuït a disminuir la circulació de cotxes privats.

Amb aquest sistema, els usuaris poden deixar el seu cotxe gratuïtame­nt en un pàrquing i prendre un bus o tren cap a la seva destinació, sistema que es gestiona fàcilment amb una aplicació en el mòbil.

El P+R de l’AMB compta amb 579 places, usades per 7.858 usuaris, i està disponible als municipis de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Castelldef­els, El Papiol, Cervelló, Cornellà i Viladecans.

APOSTA PER VEHICLES ELÈCTRICS

Una altra estratègia per reduir les emissions contaminan­ts és l’extensió de la xarxa d’estacions de càrrega de vehicles elèctrics.

A 19 municipis metropolit­ans hi ha 11 electrolin­eres que permeten recarregar els vehicles gratuïtame­nt, a les que se sumen 11 fotolinere­s, que obtenen la seva energia elèctrica dels panells solars que estan col·locats als seus sostres.

Aquest sistema ha permès estalviar 650.000 kWh d’energia, i els 8.554 usuaris adherits han realitzat 15.500 recàrregue­s.●

 ?? FOTO: J..P. CHUET-MISSÉ ?? La ZBE Rondes BCN han reduït la presència de cotxes contaminan­ts del 20% al 2%.
FOTO: J..P. CHUET-MISSÉ La ZBE Rondes BCN han reduït la presència de cotxes contaminan­ts del 20% al 2%.
 ?? FOTO: J.P. CHUET-MISSÉ ?? El Park&Ride permet aparcar el cotxe fàcilment i agafar transport públic.
FOTO: J.P. CHUET-MISSÉ El Park&Ride permet aparcar el cotxe fàcilment i agafar transport públic.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain