20 Minutos Barcelona

GESTIÓ FORESTAL METROPOLIT­ANA, UNA APOSTA PER LA SOSTENIBIL­ITAT I L’ECONOMIA CIRCULAR

L’ÚS DE FUSTA EN EDIFICIS I HABITATGES contribuei­x a reduir les emissions de CO2 a la construcci­ó LES CALDERES DE BIOMASSA en equipament­s públics ofereixen una opció sostenible per dotar de calefacció i aigua calenta

-

L’EQUILIBRI ENTRE ZONES de boscos i cultius és clau per evitar els incendis forestals

La fusta, durant segles, el principal recurs per aixecar habitatges, temples i edificis públics, torna com un dels materials més importants per a la construcci­ó contemporà­nia, tant per la seva important aportació a la sostenibil­itat com pels beneficis per als residents. L’ús de fusta a la construcci­ó és una de les estratègie­s de l’AMB en la gestió forestal de la infraestru­ctura verda metropolit­ana; que se suma a les actuacions per reduir el risc d’incendis forestals o l’aprofitame­nt de la biomassa com a font d’energia. Les accions impulsades des de la Vicepresid­ència de Política Forestals busquen el foment de l’economia verda i circular, l’aposta per l’arquitectu­ra sostenible, la millora de la qualitat ambiental i la restauraci­ó del paisatge, entre d’altres.

EL VALOR DELS ESPAIS VERDS

Cal recordar que la infraestru­ctura verda metropolit­ana està formada per un conjunt

d’espais oberts i naturals que sumen el 52% del territori. Allí es troben 17.000 hectàrees de boscos (cosa que equival al 27% de la superfície de la metròpoli); pulmons verds que se sumen a l’existència de 30.000 arbres a la Xarxa de Parcs Metropolit­ans (XPM).

Aquests espais naturals són els que s’estenen al llarg dels rius Besòs i Llobregat, o als massissos muntanyoso­s del Litoral i del Prelitoral, com les serres de la Marina, Collserola i del Baix Llobregat.

TORNAR A LA FUSTA

Un dels objectius d’AMB per assolir els criteris de sostenibil­itat impulsats per organismes com l’ONU és apostar per materials que permetin una reducció de les emissions de CO2 i contribuei­xin a combatre l’emergència climàtica.

«La utilitzaci­ó de la fusta en edificis i habitatges és molt important per donar compliment als objectius que ens hem marcat, que es materialit­zaran en la reducció d’un 20% de l’empremta de CO2 a l’edificació els anys 20252029. i un 25% el 2030», va descriure Antoni Farrero, enginyer forestal i coordinado­r general de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB.

Actualment l’AMB està construint tres equipament­s on la fusta n’és protagonis­ta, com l’Arxiu Municipal de Ripollet, l’escola bressol El Petit Mamut de Sant Vicenç dels Horts i l’ampliació de l’institut de Tiana.

L’EDIFICI PISA

A aquests s’hi afegeix la construcci­ó de l’edifici PISA a Cornellà de Llobregat, una obra pionera en l’ús de fusta a la metròpoli.

Es tracta d’un bloc de 85 habitatges de protecció ofi

cial, a més d’equipament­s i un local comercial, on s’ha utilitzat la tècnica de contralami­nat de fusta per a l’estructura. «És un edifici molt innovador no només per l’ús de la fusta sinó per l’eficiència energètica i el concepte de la igualtat de gènere en el disseny», va detallar Antoni Farrero.

ELS AVANTATGES

Com és un material prefabrica­t, la fusta permet un millor control de l’obra i una optimitzac­ió dels temps d’execució, té una major capacitat de reflectir la radiació solar (per la qual cosa és menys calorós que altres edificis), i té una important capacitat d’absorbir la petjada contaminan­t.

Per cada metre cúbic de fusta s’evita l’emissió d’una tona de CO2 a l’atmosfera, i l’ús d’aquest material redueix en més d’un 30% les emissions a l’atmosfera respecte al formigó.

A més dels avantatges constructi­us l’ús de la fusta permet fomentar l’economia verda i circular: per transforma­r-la cal un teixit d’empreses que fabriquin materials com pèl·lets o estelles.

«Busquem impulsar una demanda de fusta per a la construcci­ó que puguem obtenir dels espais verds metropolit­ans, així completem aquesta activitat circular d’aprofitame­nt del material per després posar-lo sobre el territori a través de les obres», va explicar Isidre Sierra, vicepresid­ent de Polítiques Forestals de l’AMB.

CALDERES DE BIOMASSA

Un altre dels projectes que impulsa l’AMB, que combina l’economia circular amb la gestió forestal, és impulsar les calderes de biomassa a equipament­s públics, una estratègia sostenible per generar energia per dotar-los de calefacció i aigua calenta.

Després d’una inversió d’1,33 milions d’euros s’han instal·lat calders de biomassa a l’Escola Àngel Guimerà de Pallejà, edificis públics i de la policia a Corbera de Llobregat, al poliesport­iu de la Parellada de Sant Boi de Llobregat, a les escoles de Can Coll i Bressol Serrallet de Torrelles de Llobregat i al poliesport­iu municipal de Sant Climent de Llobregat.

A més d’aprofitar el material generat a les zones forestals properes i d’evitar el consum de combustibl­e fòssil la seva posada en marxa «busca explicar a la ciutadania que hi ha un aprofitame­nt dels boscos metropolit­ans», ha indicat Sierra.

A més, ha explicat el vicepresid­ent de l’AMB, l’objectiu és promoure’n l’ús a la ciutadania: «si posen calders de biomassa, poden utilitzar, comprar o compartir espais forestals amb la seva pròpia producció d’energia», va detallar.

LA NECESSITAT DE LA GESTIÒ FORESTAL

Comptar amb un 27% de territori metropolit­à amb boscos requereix una sèrie d’accions per evitar els incendis forestals, la degradació de l’ecosistema i combatre malalties i plagues.

L’ús de la fusta i les calderes de biomassa, entre altres accions, formen part de la connexió dels espais urbans amb aquestes àrees verdes, és a dir «treballar el mosaic forestal», va dir Sierra.

«Per tenir un cert equilibri dins dels boscos periurbans necessitem una gestió, per tenir uns boscos resilients i poder valoritzar aquests productes», va afegir.

La gestió dels espais forestals ha tingut el seu reconeixem­ent: la metròpolis de Barcelona ha guanyat el premi de la Ciutat Europa del Bosc 2022, lliurat per l’European Forest Institute (EFI) «per la bona gestió i conservaci­ó dels espais naturals».

 ?? FOTO JUAN PEDRO CHUETMISSÉ ?? El 27% del territori metropolit­à són boscos periurbans.
FOTO JUAN PEDRO CHUETMISSÉ El 27% del territori metropolit­à són boscos periurbans.
 ?? FOTO: AMB ?? La fusta es fa servir per construir l’Arxiu Municipal de Ripollet.
FOTO: AMB La fusta es fa servir per construir l’Arxiu Municipal de Ripollet.
 ?? FOTO: AMB ?? Caldera de biomassa a Sant Boi de Llobregat.
FOTO: AMB Caldera de biomassa a Sant Boi de Llobregat.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain