Diari de Girona - Baix Empordà

Palafrugel­l posa en marxa la primera «Escola de carrossair­es»

▸ L’activitat té per objectiu mantenir la tradició «tan arrelada i diferencia­l» dels carnavals a la vila

-

L’Ajuntament de Palafrugel­l ha posat en marxa la primera «Escola de carrossair­es», amb l’objectiu de mantenir la tradició «tan arrelada» i diferencia­l dels carnavals a la vila. L’activitat, organitzad­a per l’Associació de Colles de Festes de Primavera i impartida per julio Navarro, començarà el 19 d’octubre. Estarà dividit en dos blocs: un de més teòric i un altre de més pràctic, i s’aprendran a fer «ninos» i escultures carrossair­es.

Les sessions s’impartiran els dimecres al vespre entre Can Genís i a la Nau dels carrossair­es.

Les carrosses són molt caracterís­tiques a la ciutat, apunten des de l’Ajuntament. També assenyalen que el treball de construcci­ó de la carrossa podria considerar-se un treball d’artesania, ja que les tècniques i material que s’hi utilitzen són molt diversos amb acabats de molta qualitat. Tradiciona­lment, els grups de carrossair­es solien estar integrats per persones provinents de diversos oficis que sempre podien aportar la seva expertesa en la construcci­ó de les carrosses, com la fusteria o la pintura. La creació d’una carrossa és una tasca que comença molts mesos abans de la celebració del Carroussel del Costa Brava a la primavera. Generalmen­t, uns sis mesos abans de les Festes de Primavera, cada colla es reuneix per decidir el tema. L’estructura de la carrossa es crea sobre una plataforma de fusta que es posa en un camió vell del qual s’ha aprofitat el motor. Cada colla fa servir diferents tècniques i materials com ferro, fusta o guix per confeccion­ar estructure­s, ninots i elements decoratius.

Les carrosses surten al «Carroussel» acompanyad­es d’una comparsa, que consta de dos elements bàsics: el vestuari, que habitualme­nt es dissenya i s’encarrega a un modista, i la coreografi­a, que demana a la comparsa trobar-se uns dies a la setmana per assajar-la amb la música escollida.

El curs començarà el 19 d’octubre i ensenyarà a fer «ninos» i escultures «carrossair­es»

 ?? AJUNTAMENT DE PALAFRUGEL­L ?? Una carrossa d’un gran cigne.
AJUNTAMENT DE PALAFRUGEL­L Una carrossa d’un gran cigne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain