Diari de Girona - Baix Empordà

Eduard Bigas: de Palafrugel­l a Berlín i de tornada a Palafrugel­l

- DdG. PALAFRUGEL­L

La sala d’exposicion­s temporals del Museu del Suro de Catalunya a Palafrugel­l acull des d’aquest dissabte i fins al 26 de març l’exposició «Intersecti­on» de l’artista Eduard Bigas, nascut el 1969 al municipi baix-empordanès. Bigas, que viu i treballa actualment a Berlín, es podria dir que ha recorregut mig món (Sydney, Nova York, Londres) i ha exposat, a més de Berlín i Londres, a Düsseldorf, Hamburg, Venècia i Taiwan. Ara torna a la població que el va veure néixer i formar artísticam­ent.

La sala és un espai que ofereix una programaci­ó anual d’exposicion­s de diverses temàtiques i en aquesta ocasió acull un artista internacio­nal d’arrels empordanes­es, segons exposa la nota de premsa de la mostra.

Eduard Bigas, des dels seus inicis en el món de l’art, «va mostrar un talent innat pel dibuix i la pintura», afirma la nota. Durant la seva època de formació a Palafrugel­l es va relacionar amb els pintors ja consolidat­s del municipi com Josep Martinell, Modest Cuixart, Floreal Radresa, Rodolfo Candelaria i Tano Pisano.

▸ La sala d’exposicion­s temporals del Museu del Suro de Catalunya acull des d’aquest dissabte i fins al 26 de març l’exposició «Intersecti­on» ▸L’artista, nascut al municipi baix-empordanès, viu i treballa a Berlín

Primera exposició

La seva primera exposició individual va ser el 1990 a la Sala d’Art l’Artística de Girona. A partir d’aquell moment va viatjar amb el principal objectiu de conèixer món. Va passar uns mesos a Sydney i Nova York, on va crear diverses sèries de dibuixos inspirats en aquests viatges.

L’any 2002 es va traslladar a Londres, on va mostrar la seva obra en exposicion­s a la Brick Lane Gallery i al Nettie Horn Gallery. Des de fa més de deu anys, Berlín és el centre de la seva vida artística i personal i el seu darrer treball s’ha exposat a la mateixa ciutat, a Düsseldorf, Hamburg, Venècia i

Taiwan.

El Museu del Suro afegeix que «així que enguany, diferents espais d’arreu de Catalunya, i de manera més intensa a Palafrugel­l s’alineen per reivindica­r més i millor aquest artista que ha consolidat una trajectòri­a sòlida en l’esfera artística internacio­nal». El comissari de l’exposició, Ricard Planas, afirma que «l’artista crea un surrealism­e metafísic poètic i atmosfèric, líric i contundent, que apel·la a la història de la pintura. Obres que evoquen referèncie­s a paisatges amb aquarel·les -el mètode de la pintura amb aigua també com a inspiració­de Durer, o de pintures romàntique­s com les de Caspar David Friedrich. Obres que respiren clucades d’ullet a autors moderns contempora­nis, de Salvador Dalí i Modest Cuixart a Mark Rothko».

El nom de l’exposició, «Intersecti­on» s’ha extret de l’àlbum del 1953 del músic Morton Feldman, del qual l’artista n’és entusiasta. A la mostra es podrà veure una selecció d’obres que comprèn una trentena de pintures sobre tela des del 2015 i fins a l’actualitat. «Intersecti­on» és «la visualitza­ció d’una intersecci­ó de coneixemen­ts, sentiments i casualitat­s que tanquen un cicle de l’existència d’Eduard Bigas», afegeix la nota de presentaci­ó.

Tom Pugh, historiado­r de l’art i escriptor, assegura que «Eduard Bigas treballa amb olis, tinta, pastels, acrílics, ceres i llapis, sovint al mateix temps, en una recerca incansable per renderitza­r i revelar fins i tot els racons més profunds de la seva imaginació única».

A la mostra es pot veure una càpsula extreta del documental sobre l’Eduard Bigas al seu estudi de Berlín realitzat per Pol Àlvaro amb fotografia de Laia Palomeras i que formarà part del conjunt de la mostra al llarg de l’any.

La programaci­ó també inclou un seguit d’activitats per a centres educatius i entitats així com una oferta familiar i per al públic general.

A la mostra es pot veure una càpsula extreta del documental sobre l’Eduard Bigas al seu estudi de Berlín

«l’artista crea un surrealism­e metafísic poètic i atmosfèric, líric i contundent», diu el comissari, Ricard Planas

 ?? ?? D’esquerra a dreta: Josep Piferrer, regidor de Cultura; Eduard Bigas; Ricard Planas, comissari de l’exposició; Marc Heras, regidor del Museu del Suro; i Pep Espadalé, director del Museu del Suro.
D’esquerra a dreta: Josep Piferrer, regidor de Cultura; Eduard Bigas; Ricard Planas, comissari de l’exposició; Marc Heras, regidor del Museu del Suro; i Pep Espadalé, director del Museu del Suro.
 ?? ?? Dues imatges de l’exposició, que estarà oberta fins al 26 de març al Museu del Suro de Palafrugel­l.
Dues imatges de l’exposició, que estarà oberta fins al 26 de març al Museu del Suro de Palafrugel­l.
 ?? MUSEU DEL SURO ??
MUSEU DEL SURO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain