El Pais (Catalunya) (ABC)

“Se ha salido con la suya”

- NADAL SUAU

Mallorca gaudeix a internet d’una aristocràc­ia del friquisme viral, integrada pels protagonis­tes d’un grapat de reels i mems capaços de colonitzar les xarxes fins a esdevenir psalms pop. Qui la vulgui conèixer pot visitar el perfil d’Instagram Mallorca starter packs, tota una antologia del hard-grotesque nostrat. Allà hi trobarà l’atac de fúria que posseí Madò Rabassona en parlar d’un robatori arbitral comès l’any de la picor contra el C. E. Constància: “Fèiem els gols i els mos varen nul·lar!”, denuncia amb energia bíblica, ignorant que, temps després, l’APM la faria famosa. O el pagès de Son Suau que explica la topada amb un ovni que “era talment com un microbús, lo que no tenia rodes”. O el botifarra Estades de Moncaire i Bisbal, bravejant dels seus deu avantpassa­ts illencs en presència del barrut Javier Cárdenas. O els germans Pons exercint de sexòlegs en uniforme de fematers.

Aquestes peces mestres de l’estètica punk (o no ho són, punkarrade­s involuntàr­ies?) estan travessade­s de l’ADN que ens fa ser qui som: jerarquies socials, malícies de classe, innocèncie­s rondallíst­iques, tabús de gènere (pensin, si no, en la pobra Rabassona...), etcètera. Tot refent Benjamin, un document de barbàrie sempre ho és també de cultura. I si es tracta de capturar un bocí de mallorquin­itat en un instant mític, jo tinc una guanyadora claríssima: madò Catalina, la sogra de Nostre Senyor.

Devers l’any 2014, una dona de quaranta anys esdevé monja i verge consagrada davant el bisbe, a la Seu. El micròfon de Telecinco s’acosta a la mare per saber-ne l’opinió. Però madò Catalina no està gaire contenta amb la tria de la filla: “Este yerno”, diu, “nietos no nos va a dar”. El periodista comenta: “Pero este yerno es Dios”. “Sí, ja ho sé, ja, que es Dios...”.

Cada segon del reportatge és or pur, gràcies al carisma natural d’aquesta dona meravellos­a, la llum multicolor que la il·lumina a través del rosetó, i un aforisme immarcesci­ble: “Tócate las narices con tanta misa”. Tanmateix, poca broma: el vídeo, disponible a YouTube, és la síntesi perfecta d’un arquetípic drama familiar mediterran­i en dos actes. Acte primer: l’herència com a psicodrama definitiu i eix vertebral de la identitat: “Lo que me sabe mal es que todo nuestro patrimonio será para las monjas”, confessa madó Catalina. L’acte segon, el més magistral, té lloc quan afirma, dolguda: “Se ha salido con la suya”. Quin prodigi! Una sola frase captura la història sencera dels conflictes generacion­als: la nostra heroïna se sent traïda perquè la filla (recordin: de quaranta anys!!!) aconseguir­à, a la fi, viure la vida que desitjava. Si, almanco, al convent deixessin dur-l’hi cada dia a la nina el tàper i les instruccio­ns del que li convé fer...

Si es tracta de capturar un bocí de mallorquin­itat, jo tinc una guanyadora: madò Catalina, la sogra de Nostre Senyor

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain