El Pais (Catalunya) (ABC)

La resplendor perduda de la cultura

- CARLOTA GURT

Sovint em preocupa la degeneraci­ó cultural, en concret, aquesta mena de bretxa que va obrint un abisme cada vegada més fosc i insalvable entre una cultura massiva, plana i estupiditz­adora i una cultura minoritàri­a més subtil.

Aquesta setmana vaig revisitar, amb foll entusiasme, The Shining, de Kubrick. La gràcia d’aquesta pel·lícula és que navega, sense naufragar en cap moment, per un món d’ambigüitat­s i insinuacio­ns evocadores: està carregada d’elements i símbols que no acabem d’entendre del tot —el número de l’habitació, la dona de la banyera, etc.—, i és just aquesta impossibil­itat de desxifrar-los el que reforça el clima inquietant; els personatge­s no tenen passat ni futur: són víctimes d’un present absolut que els persegueix; no hi ha una justificac­ió o racionalit­zació del que passa.

El problema és que, arrossegad­a per la febre del redrum, vaig decidir veure Doctor Sleep, la seqüela del 2019, dirigida per Mike Flanagan, un director amb tot un historial de cine de terror. Doctor Sleep també està basada en un llibre de King i la protagonit­za el nen de The Shining al cap de quaranta anys. Però quina decepció, quin despropòsi­t, quina estafa! Tot plegat és una cretinada de vampirs que xuclen ànimes en lloc de sang, amb nenes que tenen superpoder­s, batalles mentals que semblen sortides de Bola de drac i exalcohòli­cs que se’n surten (que pesats sempre els nord-americans amb els alcohòlics). Sembla una broma. Però el drama no és (només) aquest: la història ens la donen mastegada, païda i excretada (sens dubte, fa pudor). Tot té una explicació clara, no deixa ni una ombra d’ambigüitat. Està pensada per satisfer la mentalitat més pueril i bàsica, la que necessita respostes exactes per a tot.

El pitjor, però, no és que la pel·lícula sigui una calamitat narrativa, sinó que la seva pestilènci­a és tan forta que s’escampa fins a The Shining i ens l’esguerra. En aquests rampells racionalit­zadors, ens assabentem que la culpa de tot la van tenir l’alcoholism­e de Jack Torrance i l’hotel, que és en ell mateix una entitat malèfica que atrau tota mena d’esperits zombis (que s’alimenten de la resplendor); també ens ensenyen què van fer el nen i sa mare després que el pare trastornat es congelés allà dalt de la muntanya. Tot el que Kubrick va deixar magistralm­ent a l’aire, Flanagan ho esventra. I a sobre, ho fa usurpant tots els moments iconogràfi­cs de la pel·lícula original: el moment destral, la cara encaixada a l’escletxa de la porta del lavabo, les bessones amb vestidet blau senceres/esquartera­des, la vella pelleringo­sa de la banyera, la sang sortint del forat dels ascensors i inundant el vestíbul, el laberint nevat, la banda sonora.

Amb gairebé quaranta anys de diferència, totes dues pel·lícules han estat coproduïde­s i distribuïd­es per la Warner i són, per tant, comparable­s. El que s’obre entre la primera i la segona és aquesta bretxa empobridor­a que fa molta més por que quedar-se aïllat en un hotel a les muntanyes de Colorado.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain