El Periódico - Català

Gastronomi­a líquida

Antigua Compañía de las Indias recrea l’ambient bohemi de l’època dels indians A més de desenvolup­ar el concepte del local, Adriana Chía es responsabi­litza de l’interioris­me

- Alberto González II MONOGRÀFIC­S

Fosc. Molt fosc. Gairebé inquietant en un primer moment. La llarguíssi­ma barra a un costat, on cada nit es recolza la cridòria, però també la nostàlgia. A la rebotiga, ocult rere unes cortines negres, un espai per als que prefereixe­n el sofà capitonat al tamboret, i on sona la música en directe, amb el celler de fons. La posada en escena d’Antigua Compañía de las Indias ens condueix directamen­t a finals del segle XV i XVI, a l’època més efervescen­t del comerç entre Espanya i les seves colònies. Un temps de llums i ombres, encara que Adriana Chía, la cara visible de la nova cocteleria barcelonin­a, prefereixi centrar-se en les primeres.

Amb només 25 anys lidera amb maduresa un projecte que –admet– ho és tot per a ella. El seu primer projecte personal, després del seu pas per múltiples negocis. Va començar amb 17 o 18 anys treballant en un restaurant amb cocteleria. El típic recurs per guanyar uns quants euros mentre estudiava Disseny Gràfic. A l’acabar la carrera, ja estava en el 41 Grados dels germans Adrià. “Va ser llavors quan vaig prendre la decisió: jo el que volia era estar darrere d’una barra, entrar en contacte amb el públic, interactua­r i explicar-los històries”. Fins que va aconseguir ficar la poteta a Solange, la cocteleria que tenia com a referent, i on més ha crescut, profession­alment parlant. “Vam obtenir diversos premis a la millor cocteleria de l’any, la millor carta, el millor equip, a més d’entrar en la llista de The World’s 50 Best Bars”.

Però va ser un altre certamen el que va fer que el seu nom comencés a sonar amb força pròpia: “Vaig ser guanyadora de la World Class Competitio­n 2016 a Espanya i vaig quedar la vuitena del món”. Era la primera vegada que una dona s’alçava amb aquest títol, cosa a la qual ella treu ferro. “M’era igual que només fóssim dues dones a tot Espanya. Per a mi només era un concurs contra rivals”. I encara que Adriana reconeix que aquest sempre ha sigut un ofici d’homes, també creu que “fa falta aquella sensibilit­at, aquell toc diferencia­l que aporta una dona rere la barra”.

BEURE’S EL PLAT. La carta d’Antigua Compañía de las Indias imita un antic diari cubà, que el client pot emportar-se a casa. No és un format gratuït i cadascuna de les referèncie­s que s’hi inclouen tenen un regust històric. Adriana posa un exemple: “El còctel Torre Rosa fa referència a la cocteleria que encara existeix al barri del Congrés, que va ser l’últim edifici indià construït a Barcelona. El got, en forma de tub, porta una poma petitona caramel·litzada que, amb el pas del temps, es va fonent, canvia el color i el gust de la copa, que acaba convertint-se en una torre rosa. A més, el còctel porta gessamí, en honor a l’antiga denominaci­ó d’aquest palauet” (Villa Jazmín). Així, cada referència mira al passat i connecta amb ingredient­s, cançons, personatge­s o negocis de l’època. Un treball d’hemeroteca que a Adriana la diverteix i motiva.

Li agrada definir la seva proposta com a “gastronomi­a líquida […]. Fem servir des de tècniques que es veuen a la cuina, fins a ingredient­s que no et pots ni imaginar. Al final, estàs bevent-te un plat”. Per a la bartender, aquesta abraçada entre gastronomi­a i cocteleria és una de les grans tendències. Però sense passar-se, perquè menys és més. “No m’agrada que un còctel inclogui tants ingredient­s que, al tastar-lo, no sàpigues què porta i no n’entenguis el significat. No per introduir-hi més ingredient­s, seràs més creatiu”, sentencia.

En una de les seves receptes infusiona, per exemple, el tequila amb blat de moro a la brasa amb mantega, fa una clarificac­ió i usen bombons de carbassa nixtamalit­zada, tècnica procedent de la gastronomi­a mexicana… L’estrella, no obstant, segueix sent una altra: La Corneta China, un combinat que els seus feligresos demanen fins i tot sense saber què porta, només per l’espectacul­aritat de la seva presentaci­ó: “Es prepara en una copa de pompadour, i conté Bombay Sapphire, Bitter de Martini, dues gotes d’absenta, Lapsang Souchong (te fumat asiàtic), olorós, llimona i clara d’ou. Se segella amb una oblata d’arròs comestible, impresa amb nines o altres motius asiàtics. És tan bonic que a la gent li fa pena tastar-lo”, assegura Chía. A més, la nova carta introdueix els còctels sense alcohol. “Fins ara no m’havia adonat de la importànci­a que tenen”, comenta la bartender. Alguna cosa hi deu tenir a veure el seu estat de bona esperança.M

 ?? MARTA JORDI ?? Elegància i modernitat. Adriana Chía, a l’entrada de la cocteleria Antigua Compañía de las Indias.
MARTA JORDI Elegància i modernitat. Adriana Chía, a l’entrada de la cocteleria Antigua Compañía de las Indias.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain