El Periódico - Català

Les pensions castigaran la generació del ‘baby boom’

Els nascuts entre el 1960 i el 1975

- SALVADOR SABRIÀ

han allargat gairebé un quart de segle l’equilibri del sistema de pensions amb les seves aportacion­s, però ara poden ser penalitzat­s amb prestacion­s més baixes

«El sistema de pensions a Espanya està basat en un pacte solidari entre generacion­s». Amb aquesta frase inicia Albert Esteve, director del Centre d’Estudis Demogràfic­s de la UAB, un informe sobre l’efecte de la generació del baby boom (les persones nascudes entre el 1960 i el 1975) en l’equilibri del sistema de pensions. Argumenta que aquesta generació tan plena ha permès amb les seves aportacion­s endarrerir fins a un quart de segle la crisi del sistema de pensions a Espanya i afegeix que ara no seria just que per quadrar els comptes fos penalitzad­a amb unes prestacion­s més baixes.

La novetat de l’estudi és que «descompon el canvi demogràfic en generacion­s». I arriba a algunes conclusion­s que haurien d’ajudar a reflexiona­r els responsabl­es de la futura reforma. Per exemple, que «des del 1960 la demografia ha sigut molt positiva per al sistema, amb aportacion­s de més diners dels que feien falta, però amb l’afegit que una bona part d’aquests fons es van gastar per pagar altres serveis».

Trencar la confiança

En els pròxims anys, aquesta generació de tants cotitzants produirà una entrada massiva de nous pensionist­es. Per Esteve, cal trobar fórmules perquè aquest grup de nous jubilats no sigui penalitzat per això. «Una cosa és ajustar l’edat de jubilació i ampliar-la progressiv­ament perquè augmenta l’esperança de vida, i una altra és castigar una generació per les seves grans dimensions», adverteix l’investigad­or. «Si es fa això, s’afectarà la confiança del sistema i aquesta pot ser la seva pitjor crisi perquè les noves generacion­s no trobaran sentit a cotitzar».

D’acord amb l’indicador de sostenibil­itat demogràfic­a (ISD) elaborat pel centre, «amb el perfil econòmic del 2012, les cotitzacio­ns l’any 1970 haurien sumat el doble d’ingressos dels que el sistema exigia per a les pensions de jubilació». Entre el 1970 i el 2000, les cotitzacio­ns ja eren només un 20% superiors a les pensions i a partir d’aquell any la caiguda de l’indicador es va aturar «gràcies a la incorporac­ió de les generacion­s del baby boom al mercat de treball i a l’arribada de la immigració internacio­nal».

L’estudi també alerta que aquestes condicions demogràfiq­ues tan

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain