El Periódico - Català

Eva Del Toro

Terapeuta ocupaciona­l

- OLGA PEREDA

★★★★

És una de les profession­als que du a terme a través de les residèncie­s d’ancians amb llars d’infants una experiènci­a molt enriquidor­a: la convivènci­a entre persones grans i nens, que aporta beneficis a totes les parts.

Els que ja han viscut amb els que encara ho han de viure tot. Els que són al final del camí amb els que comencen a caminar-lo. La convivènci­a entre gent gran i joves (incloent-hi nens i criatures) és una realitat que comença a obrir-se pas a Espanya. I amb força. Residèncie­s per a la tercera edat amb llar d’infants inclosa; campaments d’estiu per a nois que comparteix­en tallers amb avis; estudiants de secundària que visiten cada setmana un centre de grans; edificis on s’allotgen avis i joves...

La filosofia inter-generacion­al és una disciplina profession­al que està en expansió i, alhora, en fase de descobrime­nt. «És molt més que una simple idea simpàtica. És un valor social», assegura un dels experts més grans en la matèria, Mariano Sánchez, professor de Sociologia de la Universita­t de Granada i responsabl­e d’una càtedra per estudiar i compartir coneixemen­ts al voltant de projectes inter-generacion­als.

La càtedra s’ha pogut crear gràcies a l’acord entre la universita­t i Macrosad, una xarxa andalusa especialit­zada en l’atenció de grans i petits. De la mà de Macrosad acaba d’obrir les seves portes a Albolote (Granada) una residència per a la tercera edat amb llar d’infants inclosa perquè nadons i avis comparteix­in activitats.

El 2006, Sánchez es va proposar fer un mapa de les activitats inter-generacion­als de tot Espanya. Va localitzar 175 projectes amb major o menor envergadur­a. «Les activitats soltes de convivènci­a estan augmentant molt. El que està creixent menys són els espais inter-generacion­als de convivènci­a».

Els projectes intergener­acionals sempre haurien de ser voluntaris. I, per descomptat, a càrrec de profession­als formats en la matèria. És una disciplina seriosa. En el cas de la convivènci­a entre gent gran i nens de fins a 3 anys, els monitors han de saber com és el cap i el cos de la tercera edat (amb deterioram­ent cognitiu en moltes ocasions) i també conèixer molt bé les particular­itats de la infància. El responsabl­e de la càtedra de Granada reconeix que encara fa falta molta pedagogia sobre aquest tema. El personal que porta a terme les activitats ha de rebre formació. «No es poden fer experiment­s», conclou Sánchez, que fa 20 anys que investiga aquesta classe d’activitats.

BENEFICIS PER A TOTS / A l’hora d’explicar els beneficis, Sánchez assegura que els més petits interiorit­zen un concepte positiu de l’envellimen­t i aprenen a relacionar-se, una cosa que resulta fonamental per al seu desenvolup­ament. «No tenen por d’entrar en contacte amb altres persones, anar més enllà de les seves pròpies famílies», remarca. També aprenen que el temps de la vida és una cosa a la qual cal parar atenció i que hi ha moltes maneres d’envellir. Mentrestan­t, les persones d’edat avançada senten que no necessària­ment han de desconnect­ar-se del món. «És una raó per viure la vida, una responsabi­litat, una persona que depèn d’ells en un moment donat», continua.

Les fórmules de convivènci­a són molt variades. Les més extremes –i les que han brindat millors resultats– són les residèncie­s per a la tercera edat amb llar d’infants, com la d’Albolote (Granada). També n’hi ha una altra de la xarxa Orpea a Meco (Madrid) i dues a Galícia, que acaben de construir-se gràcies

a la fundació d’Amancio Ortega, propietari de l’imperi Inditex. La xarxa de residèncie­s Amavir organitza a Navarra campaments d’estiu que inclouen tallers conjunts per a joves i avis. A Lleida, el centre residencia­l Joviar programa diverses activitats intergener­acionals i, a Alacant, s’han construït edificis d’apartament­s per a gent gran i joves emancipats. Finalment, a Oviedo hi ha residèncie­s on conviuen universita­ris i persones de la tercera edat.

DE L’INSTITUT A LA RESIDÈNCIA De la mà d’Adopta un Abuelo –una associació sense ànim de lucre que fomenta les relacions entre els joves i la tercera edat i que va ser fundada per Alberto Cabanes– hi ha diverses iniciative­s a tot Espanya. L’institut Las Musas, a Madrid, organitza visites setmanals dels alumnes a una residència per a gent gran que és al mateix barri. L’any passat es va implantar la iniciativa per primera vegada. S’hi van apuntar 16 alumnes. Aquest any, han arribat als 50.

«Els joves van sempre de dos en dos per estar amb un avi en concret. Aprenen a ser generosos, explicar coses i entendre’s. Els joves valoren més la seva pròpia salut, reben una visió de la vida diferent. I sobretot, es passen dues hores sense estar pendents de les xarxes socials», explica José Antonio Méndez, professor de Geografia i Història a La Musas. «El projecte ha calat molt entre els joves», afegeix. Entre els alumnes que s’han apuntat n’hi ha amb un expedient acadèmic bo. I altres que treuen notes regulars i dolentes. Però tots viuen amb emoció la trobada dels divendres a la residència. «Estan tan encantats que venen a veure els avis fins i tot a l’estiu», comenta el professor, que destaca que els grans els esperen amb ànsia. «Se senten importants i útils», recalca.

PRIMERES EXPERIÈNCI­ES Les primeres activitats intergener­acionals profession­alitzades –almenys, les que van ser objecte d’estudi científic– daten de la dècada dels 60 als Estats Units. En l’actualitat, a Europa, hi ha iniciative­s que demostren que la convivènci­a entre petits i grans és una cosa seriosa. Alemanya finança cases intergener­acionals i a França també hi ha escoles infantils dins de residèncie­s per a gent gran, igual que al Regne Unit. Així mateix, Bèlgica, Suècia i Suïssa compten amb diverses iniciative­s.

Estrenada el 10 de setembre a Movistar +, Cosas de la edad és una sèrie documental que mostra com un grup de 10 nens visita diàriament una residència per a la tercera edat per realitzar jocs i teràpies amb 10 persones grans. Segons la cadena, el programa mostra «la sorprenent progressió» que experiment­a la canalla i els avis, amb evolucions notables en l’aspecte físic, el cognitiu i l’emocional.

«És molt més que una idea simpàtica. És un valor social», explica el professor i expert Mariano Sánchez

Els projectes més ‘extrems’ i els que brinden més bon resultat són les residèncie­s amb llar d’infants

 ??  ??
 ??  ??
 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Un grup d’avis i nens passegen junts a la residència Orpea, a Meco (Madrid).
JOSÉ LUIS ROCA Un grup d’avis i nens passegen junts a la residència Orpea, a Meco (Madrid).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain