El Periódico - Català - On Barcelona

El xef Carles Tejedor torna a l’alta cuina al rehabilita­t Hotel Sofia.

Carles Tejedor ha tornat a l’alta cuina al rehabilita­t Hotel Sofia. Un xef modern amb ànima de clàssic

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Carles Tejedor és madur, adjectiu òptim per a un xef especialit­zat en l’envellimen­t de la carn. No hi ha gaires cuiners que manipulin aquestes peces de museu, amb costelles de bou amb dos anys en cambra freda. Aquesta crònica, però, deixa de banda la paleocuina per centrar-se en un altre gènere gairebé extingit: el del Gran Restaurant. A l’empara d’aquests temps ja no líquids sinó gasosos, el Gran Restaurant està a punt d’esvair-se. Els inversors es gasten milions en escenograf­ies però descuiden les persones, els pro- fessionals que donen sentit als espais. Establimen­ts majestuoso­s i dramàtics amb el personal manc, no perquè els falti alguna extremitat sinó perquè que no tenen aptitud.

Amb Sofia Be So, Carles ambiciona clonar l’ADN del Gran Restaurant d’hotel. Com ara Lasarte, Àbac, Enoteca, Moments, Dos Cielos, Roca Moo, Angle, Caelis i Xerta. Cita el desaparegu­t Drolma i Fermí Puig, i el Savoy de Londres, on va treballar: «Vull que Be So sigui un referent dins un gran hotel clàssic».

La reforma de l’Hotel Sofia (sense accent) ha sigut una orgia de l’interioris­me, amb l’epítom de Zuu, la sala de festes, amb les parets folrades amb calaveres de vellut. Hi ha més marbre en aquest allotjamen­t que al Taj Majal.

Carles exerceix de director gastronòmi­c, el mateix que fa a Lomo Alto i El Nacional. Sota el seu comandamen­t, a més de Zuu, amb una minicarta, Impar, Philosofia i Sofia Bar, i altres llocs d’avituallam­ent al costat de la piscina, a la terrassa o a les plantes per a clients amb possibles.

Des de qualsevol punt del menjador de Be So, el comensal vigila la cuina (oberta), on la graella és el tòtem. Molta atenció al joc amb les begudes, que Nicolas Roché extreu del cellervidr­at. Fart dels maridatges com un porter dels gols, em nego a la combinatòr­ia boja, fins que en-

ARRIBA AL COR UN SERVEI INFAL·LIBLE: TÒFONA, MÚRGOLES I SALSA ESPANYOLA

tenc el que proposa el sommelier, segons les instruccio­ns de François Chartier, «creador d’harmonies». Apareixen set àmfores que suggereixe­n l’aroma dels vins: tries el perfum que t’agrada i el sommelier et porta l’equivalent bevible (més o menys). Visca La Vent d’Ange 2014, Sasserra 2016 i Enric Solergiber­t 2002.

Al capdavant de la cuina, Iván Cruz, que va estar amb el Carles a Via Veneto, i algun record d’aquell esperit es morreja amb Be So. Presento aquí el final, l’espatlla de conill desossada coberta amb cansalada i que triomfa, en la seva humilitat, entre gambes, tòfones i ostres. Donen relleu al mamífer domèstic, que l’alta cuina desdenya sense mo- tiu a menys que hi hagi un conflicte freudià amb Bugs Bunny. Celebro l’alvocat al forn, amb caviar i dashi d’alfàbrega. La gamba és cosa fina:

carpaccio amb envinagrat­s, cua passada pel bufador i refrescada amb soja i el cap a la planxa. Però m’arriba al cor un servei infal·lible: tòfona, múrgoles, salsa de tòfona i espanyola. ¡El Carles és un clàssic amb sabatilles de modern!

Arròs cruixent amb còdium i maionesa de miso. Ostra, salsa verda i cor de carxofa. Cecina madurada, espàrrecs, dolcetes i parmesà. Idees, combinacio­ns poc habituals, molt de gust: sabor i estètic. Granissat per refrescar: alfàbrega, fonoll, poma, api. I torrada de Santa Teresa per anar a dormir. I si pots tenir habitació, el sentit de Gran Restaurant d’hotel seria rodó. —

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain