El Periódico - Català - On Barcelona

Michael Moore (foto) o com fer carrera tocant-se els nassos.

Michael Moore estrena ‘Farenheit 11/9’, que denuncia les destrosses que està provocant Trump als EUA i es pregunta com reparar-les. Un nou documental del director que mostra les misèries de les institucio­ns del seu país

-

AMichael Moore l’han anomenat manipulado­r, trampós, propagandi­sta, populista, narcisista i demagog; de les seves pel·lícules han dit que simplifiqu­en els fets, que no contrasten fonts, que adopten punts de vista esbiaixats, que es recreen amb el xantatge emocional i que, en el fons, no fan més que predicar als conversos. I és probable que totes aquestes acusacions tinguin alguna cosa o molt de certes. Però el documental­ista de més èxit de tots els temps –les dades de taquilla i els índexs de notorietat pública justifique­n que se’l descrigui així– cal reconèixer-li alguna cosa: no li ha tremolat mai el pols a l’hora de treure a la llum totes les misèries de les institucio­ns nord-americanes, tot i que això provoqués l’emprenyame­nt dels sectors més conservado­rs de la política i la societat del seu país i el convertís en blanc d’intents d’agressió i amenaces de mort. Ara, Moore torna a la cartellera amb el seu nou treball, Fahrenheit 11/9, en el qual es pregunta com és possible que Donald Trump arribés a la Casa Blanca i què caldrà fer per reparar tot el mal que ha fet. Una bona ocasió per repassar el més destacat de la seva obra. —

1. ROGER YYO (1989)

La ciutat natal de Moore, Flint (Michigan), es va veure sumida en la pobresa a mitjans dels anys 80 després que el tancament de les plantes de producció de General Motors portés 30.000 persones a l’atur. Aquesta pel·lícula documenta la quixotesca investigac­ió duta a terme pel director per demanar explicacio­ns al president de la companyia.

2. BOWLING FOR COLUMBINE (2002)

L’obra que el va donar a conèixer a tot el món i que el va fer guanyar la reputació de justicier antifeixis­ta era un furibund lament per l’obsessió dels nordameric­ans per les armes i un argument sobre totes les morts que es podrien evitar controlant el seu ús. Des que la va estrenar, els tirotejos en instituts no han fet més que augmentar.

3. FARENHEIT 9/11 (2004)

La que continua sent la seva pel·lícula més famosa es va dedicar a atacar frontalmen­t a George W. Bush, a airejar els draps bruts de la seva administra­ció i a delatar els vincles entre la seva família i la de Bin Laden. Va deixar especialme­nt clars tant la seva capacitat per persuadir i el seu efectiu sarcasme com el seu vessant més enredaire i exhibicion­ista.

4. SICKO (2007)

Denúncia contra el sistema de salut i la sanitat privada nordameric­anes que obliguen els nord-americans a acceptar llocs de treball horribles simplement perquè els proporcion­en asseguranç­a de malaltia, mentre les companyies d’asseguranc­es perpetuen els seus abusos gràcies als fons que aporten a les campanyes electorals per comprar els polítics.

5. CAPITALISM­E: UNA HISTÒRIA D’AMOR (2009)

Sobre el paper, el missatge era que el capitalism­e és dolent. No obstant, la pel·lícula se centrava menys a defensar el socialisme que a denunciar els excessos comesos pel sistema bancari als EUA i, en realitat, a explicar més o menys el mateix que Moore ha explicat sempre: les maldats de la superestru­ctura economicop­olítica.

6. ¿QUÉ INVADIMOS AHORA? (2015)

Moore, de viatge per diversos països europeus per apropiar-se de les seves polítiques socials i traslladar-les després als EUA. Vèiem el director amb la bandera de barres i estrelles, preparat per clavar-la a terra estranger, parodiant així la necessitat ianqui de plagiar i polvoritza­r altres cultures.

 ??  ??
 ??  ?? Farenheit 11/9 Documental EUA, 2018 Director Michael Moore
Farenheit 11/9 Documental EUA, 2018 Director Michael Moore
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain