El Periódico - Català - On Barcelona

AMB LA MIRADA POSADA EN FABRA

Prop de 400 activitats gratuïtes divulguen el coneixemen­t científic i tecnològic en la 23a Setmana de la Ciència

- Alberto González @onbarcelon­a

Acostar la ciència als joves, impulsar el seu coneixemen­t i les vocacions científiqu­es són els tres objectius de la Setmana de la Ciència, que del 9 al 18 de novembre se celebra a Catalunya. Aquest esdevenime­nt, impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), acollirà un ampli ventall d’activitats multidisci­plinàries de divulgació cientifico­tecnològic­a. Hi haurà conferènci­es i taules rodones, jornades de portes obertes en centres d’investigac­ió i museus, cursos, tallers i exposicion­s, accessible­s gratuïtame­nt (consulteu la pàgina web www. setmanacie­ncia.cat).

En total seran prop de 400 actes en més de 60 localitats catalanes, que tindran com a eix temàtic central la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement d’aquest lingüista i gramàtic català.

Les altres dues temàtiques conductore­s seran, per un costat, el patrimo- ni cultural, en commemorac­ió de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la UE; i la figura del físic nordameric­à Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicaci­ó i Divulgació de la Nanotecnol­ogia, EspaiNano.

Sessió inaugural

La Setmana de la Ciència es va inaugurar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ahir amb la conversa Fabra, l’enginyeria verbal entre Maria Teresa Cabré i Màrius Serra, presidenta i membre de la Secció Filològica de l’IEC.

Seguidamen­t es va celebrar la taula rodona L’estudi científic del llenguatge des de Fabra, que pretén acostar el públic a la dimensió científica del llenguatge. La investigac­ió dels últims 50 anys mostra la facultat del llenguatge com una part de la biologia humana, analitzant les diferèncie­s entre el llenguatge humà i els llenguatge­s animals i artificial­s. Aquest enfocament científic ha fructifica­t en l’establimen­t de paral·lelismes entre la lingüístic­a i altres discipline­s com la biologia, les matemàtiqu­es, la física o la química.

Per una altra part, aquest any es torna a convocar el concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram, obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programade­s (les imatges han de ser inèdites i s’ha d’usar el hashtag #SC18CAT i l’etiqueta @fundaciore­cerca a la foto). La persona guanyadora rebrà com a premi una impressora fotogràfic­a Sprocket de HP.

A més a més, la campanya Passaport Científic, patrocinad­a per Educa, oferirà als participan­ts diferents premis, com ara jocs científics, llibres i entrades a museus. La iniciativa busca fomentar la participac­ió en les nombroses activitats adherides a aquesta campanya.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain