El Periódico - Català - On Barcelona

Garden Pizza i Can Pizza, dues noves pizzeries top.

Amb poca diferència, han obert dues pizzeries que tenen molt en comú, com ara les masses amb llargues fermentaci­ons

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Conjunció pizzera: han obert alhora, els seus responsabl­es són hotelers experiment­ats, l’una i l’altra són a 1,5 quilòmetre­s i totes dues reben llum a raig de claraboies. Garden Pizza, de Rafa Panatieri i Jorge Sastre. Can Pizza, d’Isaac Aliaga, Lollo Vuoturni i els germans Max i Stefano Colombo. També tenen en comú: bons preus, masses amb fermentaci­ons llargues i elaboracio­ns superiors i de temporada, amb carbassa, per exemple. He disfrutat com un senglar furgant set pizzes (i entrants i postres) en dos dies.

Dia 1: Can Pizza, en un carreró al costat de la Sagrada Família, protegit del bullici turístic. El quart de la família i el primer a Barcelona (el Prat, Molins de Rei i Vilanova i la Geltrú). Isaac Aliaga (copropieta­ri de l’arrosseria La Zorra, a Sitges) tenia la discreta intenció d’obrir un xiringuito a la platja del Prat i ha acabat sent un especialis­ta en rodes pastades.

Stefano (Xemei, Bar Brutal i King Kong Lady, a l’Hotel Casa Bonay) es lamenta entre rialles: «¡Cada dia més merder! ¡Només volíem un xiringuito!». Les peces clau són Lollo i Max, el primer, pizzer; el segon, cuiner i responsabl­e dels calamars fregits (i amb la sàlvia socarrada) i el bistec tàrtar, gustós, tot i que amb la carn

VAYA TRUFA: MOZZARELLA, PARMESÀ, CREMA DE TÒFONA, VICI PER MENJAR AMB LES DUES MANS

massa esmicolada. En ordre, l’amanida caprese, amb una burrata espectacul­ar. Una focaccia de posa-me’n-un-quiloper-emportar-me-la i aquella porchetta, Miss Porchetta, amb mostassa i mel. Entre Porche i porchetta, la segona.

Amb Lollo, els bessons Colombo defensen una altra pizzeria a prop del Liceu: Frankie Gallo Cha Cha Cha. A cada establimen­t, Lollo, ¿masses diferents? La resposta: «Sí. Aquí busquem un gust més... que sigui fàcil de menjar i d’entendre. Més crunchy ». Fermentaci­ons de 72 hores i forn a 350-360º. I cinc farines (00, soja torrada, semiintegr­al, integral i sèmola), «un coupage », diu Isaac. A Frankie, només són dos. Cada lloc, una especifici­tat. Allà utilitzen la biga, preferment de forn de pa; aquí, no.

¿Són molt diferents? L’estil és el mateix: vora alta i alveolada, massa que suporta sense xuleria, doblegant-se, que hi és però que no crida «eh, soc l’estrella».

Les quatre, sense reclamacio­ns. Al Capone: tomàquet, ceba vermella, tàperes, burrata, orenga, alfàbrega. Jerry Tomato, amb varietat de tomàquets, és clar: la que prefereix Lollo. La de tardor: crema de carbassa, bolets i ruca fregida.

I Vaya Trufa, que considero guanyadora: mozzarella, parmesà, crema de trufa. Pannacotta i tiramisú per escurar amb la llengua els pots. Pocs vins a la carta: faig copes amb el vi negre tranquil Els Vinyerons, del Penedès.

«Aquest lloc té ànima», conclou Isaac. Va ser una impremta. El sostre transparen­t permet viure la primavera abans que ens perdem en la foscor hivernal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain