El Periódico - Català - On Barcelona

El que encara no saps de la beguda saludable de moda.

Aquesta beguda, elaborada a partir d’una infusió de te fermentada amb bacteris i llevats, triomfa per les seves propietats ‘healthy’

-

Kombucha. ¿Què és? Segur que la paraula et sona. L’hauràs sentit últimament. Es tracta d’una beguda elaborada a partir d’una infusió de te fermentada amb una colònia de bacteris i llevats. I més que la sentiràs, perquè s’està posant molt de moda: ja és a supermerca­ts convencion­als i ecològics, bars, restaurant­s, centres de ioga, gimnasos... ¡Fins i tot es ven en alguna farmàcia!

Kombucha. ¿Et suggereix també alguna cosa exòtica? No deixa de ser-ho, perquè diu la història (veritable o no) que va néixer fa uns 2.000 anys a la Xina per casualitat. Algú es va preparar un te amb sucre i es va oblidar de prendre’l; al cap de tres setmanes, havia fermentat i s’hi havia creat una colònia de bacteris i llevats en la part superior. Però aquella persona va voler provar-la igualment i va notar una millora al tracte intestinal i en la digestió, cosa que es va poder provar segles després, perquè la kombucha és un probiòtic natural que restaura i enriqueix la flora intestinal, entre altres beneficis.

REFORÇA EL SISTEMA IMMUNOLÒGI­C

Perquè part del secret del seu èxit resideix en les seves propietats saludables. Darrere de la moda healthy, la kombucha s’erigeix en estrella líquida: a més dels beneficis citats, reforça el sistema immunològi­c, millora l’estat d’ànim, desintoxic­a l’organisme i li aporta minerals i vitamines.

Aquella colònia de bacteris i llevats es va anar conreant i, amb el pas dels segles, la beguda ha anat guanyant popularita­t, sobretot en els últims temps, quan se li afegeixen tota mena de gustos amb una segona fermentaci­ó que neutralitz­en el gust de vinagre original. I és així com ha triomfat a Amèrica del Nord i als països nòrdics. Als Estats Units, per exemple, els supermerca­ts tenen espais dedicats a les kombuchas. Hi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain