El Periódico - Català - On Barcelona

- Bodega Amposta

Txema Martínez, ex-Inopia, i els germans Barragán donen un nou aire a una vella institució de Montjuïc

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Els Barragán i Chema Martínez recuperen cassoles i porrons.

Barri, compromís, presència: això és el que promouen els germans Barragán, Josep i Jordi, amb l’adquisició de la Bodega Amposta al mateix carrer en el qual van créixer i on defensen, a ganivet de xarcuter, la professió «clàssica» i familiar a Barragán Moltó. «Reivindiqu­em el barri: això és la Font de la Guatlla. No existim», diu Josep amb una barreja d’ànim i tristesa. Darrere de CaixaForum i a pocs metres d’El Bulli Lab: tampoc està malament.

La (re)obertura permet tornar a l’acció davant del públic a Txema Martínez, al qual Albert Adrià li va confiar Inopia quan encara era imberbe i que ha afinat el seu coneixemen­t gastro al costat de Carles Tejedor amb la discreció del director d’escena.

El rigor de Txema és conegut, així que veure’l moure’s a la cuina sense barreres, obrint i tancant el Josper (instrument principal en la nova comesa) és un plaer afegit.

El cuiner està acostumat a la pressió i als reptes i ho va demostrar a la microcuina d’Inopia i a la de BY i no sembla que l’experiènci­a li hagi donat dret a més metres quadrats. El quart soci és Julio Fernández, amb un restaurant al mateix carrer, Casa Julio, el que reforça el barri power.

Celler ressuscita­t (les botes continuen brollant), lloc destinat a ser punt de reunió d’entusiaste­s de les cassoles. Plantejo a Josep la possibilit­at d’un expositor sobre la barra perquè el comensal es recreï amb la sinuositat de les carns fredes: bo, aquest cap de porc sobre pa de Triticum.

Per obrir boca, la croqueta de pernil ibèric i la de formatge gamoneu i la bomba amb melós de vedella (¡falta el picant!), bons fregits de l’obrador dels Barragán. Continua (i això va per llarg) sense que rebi res més que gustet: esqueixada de bacallà amb mongetes de

Santa Pau, l’ensaladill­a russa (està ja al podi: patata, pastanaga i maionesa amb anxova), les gambes a la brasa sobre alga i sal, les ortigues (arrebossat gruixut) i la guatlla confitada (que en honor al barri, la Font de la Guatlla, haurien de servir a totes les taules a tall de benvinguda).

Disfruto dels vins gràcies a Alain Salamano: m’atrau (molt) el blanc Forlong, palomino i pedro ximénez, i el vi negre Domaine Bila-Haut L’Esquerda. Porrons en l’ambient i, de nou, la idea d’utilitzarl­os com a decantador­s. Per convicció, per conya i per credo.

Atenció, arriben les cassoles, dongdong, quins guisats: el cap-i-pota per suar, el fricandó amb trompetes de la mort i sense ceba (segons la recepta de Montserrat, la mare dels Barragán), les mongetes amb cloïsses i ¡tatxan! els cigrons amb gambots. Pocs gambots –la fletxa carmesina– es veuen a Barcelona. S’han de banyar els llegums amb el suc dels caps i victorejar el barri.

Dues postres: gelat de llima kaffir (en record d’aquelles llimones gelades de la nostra infantesa) i el caqui a la brasa amb iogurt grec (mmm).

A Txema se’l veu feliç, i cansat, propietari per primera vegada en la seva vida. «Treballar amb passió», aquest és el lema. Escoltar la temporada, escoltar el mercat, escoltar els que saben. I dedicarse a l’olla, a la marmita.

Cellers, bars, taverne o restaurant­s relaxants, llocs de la memòria on construir, des de la renovació, la memòria futura. —

CIGRONS AMB GAMBOTS: S’HA DE SALSAR AMB EL CAP DEL CRUSTACI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LA RESTAURACI­ÓJosep Barragán i el cuiner Txema Martínez davant d’un porró i algunes viandes a la Bodega Amposta. A sota, els cigrons amb gambots.
LA RESTAURACI­ÓJosep Barragán i el cuiner Txema Martínez davant d’un porró i algunes viandes a la Bodega Amposta. A sota, els cigrons amb gambots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain