El Periódico - Català - On Barcelona

Escoltar

La cantautora folk actua la setmana que ve al saló d’un pis modernista de l’Eixample. Presentarà un nou ‘epé’ que va gravar entre cavalls «

- Freirfreir­e.JuanManuel­ejuanma@gmail.com

Haley Heynderick­x, folk en un pis modernista de l’Eixample.

La cantautora folk Haley Heynderick­x ens parla de l’èxit d’I need to start a garden, el seu primer disc, com un bonic accident». El seu àlbum té molt de «bonic», però gens d’«accident»: és el resultat de la conscienci­osa recerca de Heynderick­x d’una música el més viva i personal possible. El procés no va ser fàcil: arribar a les seves vuit cançons li va costar molt més que no pas arribar a les quatre de l’epé Fish eyes, del 2016. Els seus fans van esperar amb paciència.

Entre aquests fans, hi havia Mabel Alonso i Lieven Scheerlink, de Son Canciones, una marca especialit­zada en els discos íntims i els concerts secrets (els d’Indies Keeping Secrets, des de fa cinc anys). Van ser ells els qui van portar Heynderick­x per primera vegada a Barcelona, el desembre del 2016, per a la primera temporada del cicle The Rocking Chair Sessions, concerts en escenaris secrets amb balancí. Ara han organitzat un parell de concerts per a ella al saló d’un pis modernista de l’Eixample, els dies 13 i 14. Sobretot, intimitat.

Heynderick­x aprofitarà la visita per presentar el material d’Among horses III, un nou epé gravat per a Son Canciones. Forma part d’una sèrie basada en un pla curiós: Mabel i Lieven ajunten, en una granja de Castellbis­bal, dos artistes que no es coneixen i esperen que sorgeixin l’amistat i les cançons, que també graven allà mateix. Entre cavalls. A ella li va tocar gravar amb Max García Conover, també de Portland. «Va ser un disc fet amb amor i amb moltes verdures fresques del jardí», apunta Haley.

La nostra entrevista­da va agafar una guitarra per primera vegada als 11 anys. «Era una Yamaha que els meus pares van comprar de segona mà per 20 dòlars». Si els va costar això, en part era pel forat que tenia darrere. La van comprar perquè ella jugués i la provés. El primer tema que va aprendre va ser Blackbird, dels Beatles. «No va ser fàcil. Em va portar mesos acabar de ficar-m’hi realment». Ja a l’institut va començar a compondre, però sense la intenció que allò arribés a orelles del món.

Va ser a la universita­t quan va començar a obsessiona­r-se pel folk, un gènere que aquest any ha vist pocs debuts a l’altura del de Heynderick­x. I need to start a garden captiva. Ens recorda, des del mateix títol, la necessitat de continuar atent a tot allò que ens envolta, de cuidar el nostre entorn, de sembrar, recollir i aportar la comunitat. És l’exhibició subtil d’una excel·lent guitarrist­a, alumna avantatjad­a de John Fahey i Leo Kottke, i una cantant dúctil, que sap alternar entre les modes sense deixar de sonar honesta.

REFUGI DEL CAOS AMBIENT

Per a molts, aquest disc ha significat durant el 2018 un refugi del caos ambient. ¿Necessitem el folk més que mai, ara que el món sembla ofegat en soroll innecessar­i? «És possible que estiguem saturats de coses que arruïnen les nostres vides econòmique­s i espiritual­s –diu Haley– i que la simplicita­t, en les més diverses formes, sigui el que ara anhelem».

Ella té la sort, això sí, de viure a Portland, una ciutat repetidame­nt inclosa en les llistes dels llocs més bons per viure de la Terra. «Bé, ja no sé si és un lloc tan bo. Estic anant de gira des del març. Ara mateix em sento molt allunyada del que passa a la meva ciutat... ¡Tinc moltes ganes d’arribar a casa!». —

 ??  ??
 ??  ??
 ?? RAFAEL AROCHA ??
RAFAEL AROCHA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain