El Periódico - Català - On Barcelona

GRAMONA SENT I VIU LA TERRA

Treballar les vinyes amb mètodes de cultiu respectuos­os amb el medi ambient aconseguei­x transmetre el gust del terrer en cada vi

- J. M. @onbarcelon­a

La tornada als mètodes de cultiu respectuos­os amb el medi ambient avala una manera molt compromesa de treballar, d’entendre i de viure la terra. L’objectiu de l’agricultur­a ecològica és clar: pertorbar tan poc com sigui possible el medi ambient i, per tant, mantenir la fertilitat del sòl alimentant-lo de manera natural buscant la sostenibil­itat. Un pas més enllà de l’ecologia es troba l’agricultur­a biodinàmic­a, que està basada en les teories de Rudolf Steiner. El filòsof austríac va plantejar una explotació de la naturalesa en perfecta harmonia entre el món vegetal, animal, mineral i el cosmos. Amb aquesta pràctica es tracta el sòl com un ésser viu en el qual la vinya hi és considerad­a com un element més, i on les aportacion­s repercutei­xen directamen­t en la planta. Els productes utilitzats són preparats biodinàmic­s en els quals s’utilitza bonyiga fresca de vaca, sílice i herbes medicinals com la valeriana o l’ortiga. Aquests preparats s’apliquen tenint en compte en la mesura del possible el calenda- ri biodinàmic astral. És, en definitiva, tot un món en el qual aquesta filosofia ha de fluir i ser portada a terme amb consciènci­a.

En aquest tipus de corrent de cultiu es troba Gramona, que va començar el seu camí fa més de 10 anys quan els efectes d’un esperat canvi climàtic van començar a afectar els cultius. El destí va voler que una prestigios­a parella de microbiòle­gs francesos –Lydia i Claude Bourgignon– es creués en el camí de la família Gramona. Aquella trobada marcaria un abans i un després en la manera de treballar les vinyes. L’ús de l’agricultur­a convencion­al durant diverses dècades havia passat factura, i era hora de regenerar-les i tornar-los la vitalitat d’abans. I llavors la cinquena generació de la família va iniciar el canvi progressiu però amb un objectiu clar: recuperar la vida dels sòls per deixar el millor llegat a les generacion­s futures.

PAS A PAS. Després de treballar el 100% de les terres amb viticultur­a ecològica es va començar la transició a l’agricultur­a biodinàmic­a, que és la que regna actualment. En aquest període la integració dels animals en la feina a la vinya ha tingut un paper rellevant, ja que s’ha aconseguit un ecosistema ric que camina cap a una sostenibil­itat més gran. Cadascun té el seu paper: les ovelles netegen les cobertes vegetals quan cal, els cavalls llauren les parcel·les més especials, les vaques produeixen uns fems d’indubtable qualitat…

D’alguna manera, han tornat a la planta les eines necessàrie­s per adaptar-se per si mateixa a la terra en la qual neix i ser capaç de fer front als canvis del clima, aconseguin­t treure en cada collita el millor de si mateixa en forma de raïm sa i de gran qualitat.

Aquest canvi cap a les coses naturals ha sabut transmetre el sabor del terrer en cada vi. Uns vins que, com La Maca, Bru, Mart i Font Jui, són capaços de mostrar el Penedès en cada glop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain