El Periódico - Català - On Barcelona

Francesc Beltri s’atreveix amb combinacio­ns arriscades.

Francesc Beltri capitaneja un potent equip de joves xefs que s’atreveixen amb combinacio­ns arriscades

-

Vaig ser el primer client en provar el plat –i això sempre és temerari– i em va agradar. Molt. «Cérvol asiàtic», va dir Nicolás de la Vega, segon de cuina de Slow & Low, restaurant capitaneja­t per Francesc Frank Beltri.

Nico va enumerar els elements de la salsa i el boli es va quedar sense tinta: lemon grass, galanga, cúrcuma, gingebre, llima kaffir, gochujang, oli de sèsam, vinagre d’arròs, soja... Nico és mexicà i vaig pensar en la complexita­t del mole, però a l’estil asiàtic. El contra- punt era un nap daikon adobat que li donava un gir fresc a les cornades –subtilment picants– del cérvol.

Slow & Low –uf, el nom– és una llarga barra, àmplia i partida, on acomodar en el primer tram 16 persones i, en el segon, a sis, més algunes taules altes i també convencion­als a la sala del fons. El recomanabl­e és ocupar un dels sis seients davant els focs i veure les maniobres dels cuiners, un equip tan jove com capacitat procedent de la Bodega 1900 i de Terra, a l’Hotel Alábriga.

Només sis mesos i 40 plats propis des de l’obertura. ¿ Slow? ¡Cuiners que van ràpids! Sorprenen amb aliances entre productes: la carxofa, confitada i a la brasa, amb formatge fumat de l’illa d’El Hierro (de primera) o el calamar amb una «velouté a la japonesa», en paraules de Frank, amb mongetes de Santa Pau, plat rebò que no sé vincular cap tradició. Vaig insistir en això, en les estranyes relacions, i Frank va respondre amb orgull: «No volem assemblar-nos a ningú». D’acord: sou en el preàmbul.

Als xefs de l’última generació els agrada coquetejar amb Àsia i Llatinoamè­rica. Al bitllet d’avió de Frank hi podria dir: «Ampliem el rebost amb ingredient­s de tot el món». La benvinguda a aquesta ONU és un còctel a base de ginebra i fi (¡bé!) dissenyat per Marc Álva-

QUE BO: CALAMAR AMB UNA «‘VELOUTÉ’ A LA JAPONESA» I MONGETES DE SANTA PAU

rez. No hi ha carta, només dos menús, de 42 i 58 euros. Celler vidrat: dels vins que provo em quedo amb Domini d’Atauta 2015. Sommelier Toni Regalado, ¿per què no xeressos?

Eriçó amb fruita de la passió (bé; perill de desequilib­ri). Torrada amb peu de porc, kimchi i crema agra (mmm).

I la primera victòria de la tarda: anguila, cotna de porc banyada en or («l’or, sobre el més barat»; no és necessari), sorbet de poma i sopa/salsa de créixens i ostra. A cullerades. Tot i que caldria separar el líquid del cruixent per evitar la humidifica­ció exprés.

Segueixen a dalt l’espuma de brandada, que oculta una galeta de tomàquet i gelat de sofregit, i el panet (de Triticum) amb lluç a la romana (buscaria un arrebossat més cruixent), maionesa de llet de tigre i un munt d’altres coses. ¿Són necessàrie­s? «Jordi Butron, d’Espai Sucre, diria: ‘És un sabor múltiple’», explica Frank, que va rebre classes del darrer.

Alejandro Santafé pren el testimoni: les dues postres són de campionat. El cebiche de poma, moniato i alvocat (em passen pel cap unes postres cebichero

de Lluerna, tot i que diferent) i el Viatge a l’Índia, amb lassi de maracujà, pera, garam masala...

The Alchemix, La Gormanda, Batuar, Bar Veraz, Cruix, Plata Bistró, L’Artesana... Cuines dirigides per persones altament competents, àcids i picants, amb espurna i coneixemen­t, que han viatjat i que prefereixe­n l’eriçó, la punxa i el risc a la comoditat del coixí. —

 ??  ??
 ??  ?? Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com
Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com
 ??  ??
 ??  ?? ¡VOLEM MENJAR!Francesc Beltri, al centre, envoltat de l’equip de Slow & Low a la cuina oberta. A la fotografia petita, la terrina de cérvol asiàtic amb nap adobat.
¡VOLEM MENJAR!Francesc Beltri, al centre, envoltat de l’equip de Slow & Low a la cuina oberta. A la fotografia petita, la terrina de cérvol asiàtic amb nap adobat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain