El Periódico - Català - On Barcelona

CELEBRACIÓ DE CAP D’ANY

31 de desembre. A partir de les 21.30 h

- Www.barcelona.cat/nadal

Per rebre amb bon peu l’any nou, l’avinguda Maria Cristina, plaça Espanya i la Font Màgica de Montjuïc seran l’escenari d’un gran espectacle multimèdia que combinarà llum, aigua i foc, a càrrec de la companyia francesa Groupe F.

Són moltes les festes de Cap d’Any als barris: a La Marina (Casa del Rellotge, 21.30 h), al Foment Hortenc (21.30 h), al Poble Espanyol (22.30 h, 40 euros) i al casal de Font d’en Fargues (poc abans de la mitjanit).

Està clar que David Robert Mitchell és un cinèfil nostàlgic. Si a la primera de les seves pel·lícules – El mito de la adolescenc­ia (2010)– va retre tribut a les pel·lícules de John Hughes i a la segona –It follows (2014)– va oferir un dels més brillants homenatges al llegat cinematogr­àfic de John Carpenter, parlar ara de la tercera sense esmentar si més no El gran Lebowsky, Mulholland Drive, El llarg adeu o Puro vicio seria com intentar menjar-se un frankfurt sense embrutar-se els dits de quètxup: a banda de resultar molt difícil, li trau- ria part de la diversió.

Lo que esconde Silver Lake està protagonit­zada per Sam (Andrew Garfield), un fumeta que necessita una pinta i una dutxa amb urgència, i que sembla passar la major part del seu temps masturbant-se, jugant a la Nintendo i espiant les veïnes. Quan una d’elles desapareix, Sam s’embarca en una obsessiva investigac­ió de punta a punta de Los Angeles que el conduirà a trobades socials extravagan­ts, mansions de milionaris i túnels subterrani­s, missatges subliminar­s i codis ocults, productors de cine desaparegu­ts i sectes new age, gossos morts i assassines amb cara de mussol.

COM UN PERSONATGE DE VIDEOJOC

Gairebé com si fos un personatge de videojoc, haurà de resoldre endevinall­es per accedir a una matrioixca de mons

PERSONATGE­S EXCÈNTRICS I GIRS ABSURDS ET MANTENEN AMB LA BOCA OBERTA TOT EL FILM

ocults; i en el procés, mentre el droguen i el colpegen i li disparen, la seva vida potser cobrarà sentit.

Que consti que no es tracta d’un misteri particular­ment dotat de capacitat per generar tensió ni del tipus de maquinària narrativa de precisió que sol caracterit­zar el cine negre. Mitchell el farceix de nombroses pistes falses, i d’interrogan­ts destinats a ser-ho per sempre, i de personatge­s suposadame­nt rellevants que de sobte desapareix­en per no tornar.

El que se’ns proporcion­a a canvi és la quantitat suficient de girs argumen- tals absurds i personatge­s excèntrics per mantenirno­s bocabadats durant 140 minuts de metratge. Mitchell, així mateix, ens sumeix en un estat permanent de neguit gràcies a l’hostilitat que extreu d’escenaris en aparença mundans, a la seva predilecci­ó per un humor que provoca més desconcert que rialles i a un antiheroi protagonis­ta, Sam, propens al ‘voyeurisme’ i els atacs de ràbia desmesurat­s. I sobretot, a tots aquells moments increïblem­ent estranys que ens presenta, un rere l’altre i sense parar. ¿Com no sentir-se fascinat per una pel·lícula que inclou teories de la conspiraci­ó amagades en caixes de cereals i un pianista que assegura haver compost totes les cançons famoses de la història, des de Smells like teen spirit fins a I want to know what love is? —

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain