El Periódico - Català - On Barcelona

El restaurant d’un postrer majúscul: Oriol Balaguer.

Oriol Balaguer i Marta Rams sumen un restaurant a la seva xarxa de pastisseri­es a Barcelona i Madrid

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Catedrals de pasta de full: això és el que ha estat construint Oriol Balaguer en els últims 20 anys. El seu croissant és un monument romànic. Ah, i el panettone, la cúpula del Duomo de Milà. Escric això amb sobredosi de sucre.

L’innegable és que Oriol Balaguer és un postrer majúscul –un gran de Barcelona i de Madrid, amb pastisseri­es a les dues ciutats– que ara prova fortuna en l’apartat de la sal amb el restaurant Quatre Coses en companyia de la seva parella i sòcia, Marta Rams, inseparabl­es des dels dies panoràmics del Talaia, quan al Port Olímpic es feia la millor cuina moderna de Barcelona.

Vaig conèixer l’Oriol el 1996 –i Carles Abellan, Sergi Arola i Marc Singla, l’Equip A sense un forçut amb cresta–, quan dispensava als clients del Talaia unes postres d’alta complexita­t i virtuosism­e: les vuit textures de xocolata, l’LSD dels xocolaters.

La vitrina amb pastissos individual­s a l’entrada de Quatre Coses m’ha portat al passat i els següents expositors, al present: les sobrassade­s, els embotits, les sardines, les amanides.

La Marta i l’Oriol prometen que s’hi pot esmorzar, vermutejar, dinar, berenar i sopar (no tinc temps per a tant). Els prestigios­os croissants són allà com una ferradura de la bona sort (dimonis: ¿per què aquesta especialit­at ha perdut les banyes?). «S’hi pot comprar tot: els pans, els bombons, els pastissos», repassa el xef reboster.

Explico el final del menjar perquè, com diuen els cuquis banyats en fondant, «deixa espai per a les postres». Excel·lent. El pastís tatin fet al moment (dolç de restaurant) i el pastisset d’avellana i praliné (de l’aparador).

L’estil de la casa és la falta d’estil: cuina popurri o de grans èxits. La truita de patates fluida coberta amb allioli (bufat per rebaixar-li intensitat) i els

macarrons blancs (pollastre, nata, parmesà) mereixen ser en una d’aquestes llistes dels millors de.

Per puntuar alt, el fricandó –que porta un toc de canyella estrany però bo– hauria de presentar la salsa lligada.

Passem a l’importat, o reinventat: les molt bones albergínie­s asiàtiques, amb

miso i cebetes adobades, i el mollete a la mexicana amb pell de porc, ceba i l’inesperat afegit d’uns xiitakes. Pans fets a la casa, com la impression­ant fogassa anomenada Pirineus. ¿El nom? «Perquè després de la gastronomi­a, la meva gran passió és l’esquí i la muntanya», diu amb ressò.

La responsabi­litat de la cuina passa per Rafa Melà i la de la sala, per Dani Cutillas, que em serveix els vins negres Els Nanos i Nita (em convenç el segon).

Dubtes amb les patates amb filet, enfosquide­s per una salsa anticucher­a que no ho és. ¿I si cobrissin el tubercle –molt ben cuinat– amb bacallà?

L’esperit de l’establimen­t respon a la frase «¿Piquem quatre coses?». «La Marta volia un bar de menú de migdia; jo, un bar de tapes, un bareto senzill, amb quatre formatges i quatre embotits». Sense adonar-se’n, repeteix la paraula quatre. El que havia de ser un bar s’ha multiplica­t... per quatre.

Evoco el temps del Talaia i li recordo aquell gelat de bacó. ¿Hi cap, aquí? I posats a demanar, Oriol, ¿és possible elaborar un panettone de cansalada viada? –

¿ÉS POSSIBLE ELABORAR UN PANETTONE DE CANSALADA VIADA PER AL RESTAURANT?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Quatre Coses Consell de Cent, 329, BarcelonaT.: 938.394.110 Preu mitjà (sense vi)30 €
Quatre Coses Consell de Cent, 329, BarcelonaT.: 938.394.110 Preu mitjà (sense vi)30 €
 ??  ?? CEL DE COPES Oriol Balaguer i Marta Rams, asseguts a la barra de Quatre Coses. Sota, les albergínie­s asiàtiques setinades.
CEL DE COPES Oriol Balaguer i Marta Rams, asseguts a la barra de Quatre Coses. Sota, les albergínie­s asiàtiques setinades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain