El Periódico - Català - On Barcelona

ÈLIA FOLCH LES BARANES MODERNISTE­S

La millor golfista catalana de l’actualitat se sent fascinada per les baranes de ferro forjat i les vidrieres que embelleixe­n molts edificis de la ciutat

- Ferran Imedio

QÜESTIÓ DE GENÈTICA o per casualitat, el ferro connecta la golfista Èlia Folch amb el seu avi Julià. Ell treballava com a ferrer fent tota mena de filigranes amb l’ajuda del foc; ella, dècades després, controla els ferros als camps de golf de mig món. I, quan preguntes pel seu racó preferit de Barcelona a la millor representa­nt catalana de golf en l’actualitat, tria una façana. O moltes. Totes aquelles que tenen baranes de ferro forjat. «Tot i que no ens en adonem perquè caminem sense aixecar el cap, donen identitat a la ciutat», raona la jugadora de 28 anys, que va guanyar un torneig a Bossey –França– l’any passat i que aquesta temporada lluita per arribar al top 100 europeu i al top 500 mundial, a més de ser l’única que té la targeta completa del Circuit Europeu.

La cita per a la fotografia ha tingut lloc a la cantonada dels carrers de València i Roger de Llúria, però podria haver sigut davant de qualsevol d’aquests edificis, que solen ser moderniste­s. «La veritat és que no sabria triar-ne un perquè n’hi ha molts. M’agraden especialme­nt els que fan cantonada i tenen vidrieres. Si tingués diners viuria en un i sortiria al balcó sempre que pogués, perquè m’imagino que la ciutat es veu d’una altra manera des d’allà», diu Folch, nascuda a Terrassa però assídua visitant de Barcelona perquè cada diumenge visita la seva àvia, que viu a la capital catalana.

Mentre no pugui viure en un pis d’aquests, es consolarà recordant que el seu avi feia algunes de les baranes que ara llueixen en diversos edificis de la ciutat. «M’impression­ava veure’l al taller, al sortir de l’escola. ¡Tocava el foc i no es cremava! Per això m’encanta tot el que està fet amb aquest material». Com els pals de golf... —

«EL MEU AVI JULIÀ VA FER MOLTES BARANES A MÀ», RECORDA LA JUGADORA

 ?? RICARD CUGAT ?? A L’EIXAMPLE
La golfista Èlia Folch, davant d’un dels edificis que més li agraden, ubicat a la cruïlla dels carrers de València i Llúria.
RICARD CUGAT A L’EIXAMPLE La golfista Èlia Folch, davant d’un dels edificis que més li agraden, ubicat a la cruïlla dels carrers de València i Llúria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain