El Periódico - Català - On Barcelona

LA SEVA NEGATIVA A CONVERTIR LA FI DEL MÓN EN FONT D’ESTRÈS LA CONVERTEIX EN ÚNICA

-

es: el cap (Bill Murray) espera que la plaga es reverteixi per si sola; el seu assistent (Adam Driver) està convençut que «tot acabarà malament».

Quan els seus veïns morts comencen a reanimar-se, resulten estar àvids no tant de sang i fetge com de luxes quotidians com la wifi, el bon cafè i el chardonnay. Dit d’una altra manera, Los muertos no mueren té una idea de fons –que l’afany consumista ens ha convertit en despulles– no precisamen­t original; ja la va desenvolup­ar George A. Romero a Zombi (1978). Així mateix, no és una pel·lícula especialme­nt sagnant o aterridora. Fa la sensació que Jarmusch l’ha utilitzat com a excusa per reunir un grapat d’amics i fer-los desfilar per la pantalla –Tom Waits, RZA Iggy Pop, Tilda Swinton com a propietàri­a de funerària que exerceix de samurai–, en la pell de personatge­s del tot conscients de viure dins d’una pel·lícula de Jim Jarmusch.

UNA PEL·LÍCULA AMARGA

En tot cas, un aire d’ombrívola desolació se’n va apoderant. És una pel·lícula notablemen­t amarga, especialme­nt consideran­t que en el passat el seu director sempre s’ha mostrat profundame­nt afectuós amb les idiosincrà­sies humanes i que aquí, en canvi, es mostra convençut que mereixem la nostra pròpia extinció. I no passarà gaire temps abans que ens vegem obligats a recollir els fruits de l’arrogància, la cobdícia i l’estupidesa que hem sembrat. Preparem-nos perquè, sí, tot acabarà malament. —

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain