El Periódico - Català - On Barcelona

Una de les millors sortides del sol de l’any

- Joan Cortadella­s jcortadell­as@elperiodic­o.com

l’Hotel Ciutat de Barcelona (Princesa, 35) es mostraran diorames.

PER DISTRICTES, a l’Eixample, el Mercat de la Concepció lluirà el pessebre fins a l’11 de gener, i la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort, fins al 2 de febrer, dia de la Candelera, com marca la tradició. A Sants-Montjuïc es podrà visitar el pessebre de la Parròquia dels Dolors i a les Corts hi ha un pessebre en moviment al Centre Comercial L’Illa Diagonal, a més del clàssic del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

El Centre parroquial de Sarrià i el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu-Can Galta, també mostren els seus pessebres. I La Violeta de Gràcia i l’Orfeó Martinenc han instal·lat un pessebre de clics. A Horta-Guinardó mostren els pessebres en moviment de Jordi Pallí i a Nou Barris es podrà visitar a l’Associació Cultural El Casalet del Turó.

LLUQUET I ROVELLÓ, els protagonis­tes dels aplaudits Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, tornaran als escenaris

Poc imaginava llavors el magistrat que, 12 anys després, una bomba el faria volar pels aires a bord del seu cotxe. Buscetta va tenir més sort. Va viure prou per veure’s a si mateix convertit en una cosa semblant a una icona pop, la magnitud de la qual ha crescut substancia­lment el 2019 gràcies a dos llargmetra­tges: Our godfather, documental estrenat fa uns mesos a Netflix, i El traidor, el biopic dirigit pel veterà Marco Bellocchio que avui arriba a la cartellera després de ser selecciona­t com la pel·lícula candidata a l’Oscar per Itàlia.

CIRURGIA PLÀSTICA

La vida criminal de Buscetta va començar en l’adolescènc­ia; als 16 anys va ser contractat per participar en el mercat negre de Palerm venent farina. Durant la dècada següent va madurar en el contraban de tabac, i a començamen­ts dels 60 la pressió policial i les lluites entre famílies mafioses rivals el van empènyer a travessar el bassal. Des d’aleshores, les autoritats mai van deixar de vigilar-lo.

El 1971, Buscetta es va mudar al Brasil, on va arribar a sotmetre’s a cirurgia plàstica i operar-se les cordes vocals per esquivar la policia mentre hi crea

aig ser un mafiós i he fet moltes coses equivocade­s per les quals estic disposat a pagar, en la seva totalitat, el meu deu- te amb la societat». Poc després del migdia del 16 de juliol de 1984, en una petita i sufocant oficina de l’edifici cen- tral de la policia criminal italiana a Roma, el que fos ‘capo’ de la màfia siciliana Tommaso Buscetta va pronunciar aquestes paraules davant un jutge aleshores jove i desconegut anomenat Giovanni Falcone. Buscetta coneixia molt bé les conseqüènc­ies de la seva decisió de convertir-se en testimoni de l’Estat italià, i en el primer padrí de la Cosa Nostra a trencar amb l’organitzac­ió i cooperar per portar els seus membres davant de la justícia; allò significav­a vio- lar el sagrat codi de silenci, l’omertà. Mentre s’inclinava cap endavant, li va dir a Falcone: «Primer, intentaran ma- tar-me, després et tocarà a tu. Ho conti- nuaran intentant fins que tinguin èxit».

LEGADO EN LOS HUESOS (Espanya, 2019) Fernando González

Thriller Direcció Molina

Repartimen­t Marta Etura, Leonardo Sbaraglia, Elvira Mínguez, Imanol Arias Adaptació de la segona entrega de la Acompanya la inspectora Amaia Salazar durant la investigac­ió d’uns misterioso­s suïcidis.

Baztan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? A la foto superior, Tommaso Buscetta segons ‘El traidor’. Al costat d’aquestes línies, una imatge d’arxiu de l’exmafiós el 1974.
GETTY IMAGES A la foto superior, Tommaso Buscetta segons ‘El traidor’. Al costat d’aquestes línies, una imatge d’arxiu de l’exmafiós el 1974.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain