El Periódico - Català - On Barcelona

EL SEU TESTIMONI VA SER ESSENCIAL. VA ENVIAR A LA PRESÓ MÉS DE 400 GÀNGSTERS

-

d’arrestos, fugides, sentències de presó i morts d’alguns dels seus amics i familiars –les restes de dos dels seus fills van ser trobats dissolts en àcid–, va acceptar cooperar.

Quan va decidir començar a cantar, no hi va haver qui el detingués: ho va fer sense parar durant 45 dies per donar noms, relatar crims i detallar els mecanismes d’un sistema de poder que, a través de la corrupció i l’assassinat, havia aconseguit infiltrar-se en les altes esferes del poder polític a Itàlia i estendre la seva influència per tot el món.

El seu testimoni va ser essencial en diversos judicis –entre els quals el conegut com a Maxiproces­o, considerat el cop més contundent contra la màfia en tota la seva història– que van provocar l’ingrés a la presó de més de 400 gàngsters i els processame­nts dels qui van ser primers ministres italians Bettino Craxi i Giulio Andreotti; el primer va ser condemnat in absentia a 10 anys de presó; el segon se les va arreglar per ser absolt.

La màfia, és clar, no es va quedar de braços plegats. Dos mesos després de l’atemptat mortal contra Falcone, va ser assassinat un altre jutge, Paolo Borsellino, i molts dels seus col·legues es van haver d’acostumar a viure fins a la resta dels seus dies escortats, i terroritza­ts.

GURU DE LA MODA

Després d’això, diem, Buscetta es va convertir en una celebritat i fins i tot en guru del món de la moda. El 1994, la firma Dolce & Gabbana va treure una col·lecció inspirada en ell; incloïa vestits negres de ratlles, sabates brillants i punxegudes i enormes ulleres de sol. Mentrestan­t, va viure els seus últims anys sota una identitat falsa i fèrriament custodiat, portant una vida tranquil·la. Passava el temps cuinant receptes de Palerm per als seus familiars i guardaespa­tlles; per Nadal es vestia de Pare Noel per als seus fills. Va morir el 2 d’abril del 2000, als 71 anys. No el va matar la màfia, sinó el càncer.

Després de conèixer-se la notícia, la premsa i els agents de la llei el van descriure com un heroi. Sí, Buscetta havia comès crims terribles, i en una ocasió va arribar a confessar que matar a trets un altre home li resultava «alliberado­r»; però alhora ell sol va fer més mal al crim organitzat que qualsevol cos de policia. Als baixos fons de Palerm, la paraula buscetta continua sent utilitzada a manera d’insult. —

va una xarxa de narcotràfi­c. No va tardar a ser detingut i extradit a Itàlia, i va passar els vuit anys següents en presons sicilianes i torineses abans d’escapar de nou a Sud-amèrica. Va ser allà on, ja als anys 80, desil·lusionat després d’anys

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain