El Periódico - Català - On Barcelona

El primer túnel de vent de Barcelona

«L’esport del futur», el denominen. Nom oficial: vol ‘indoor’. És com tirar-te en paracaigud­es però sense avió. Caiguda lliure sense vertigen. Windoor acaba d’obrir el primer túnel de vent de Barcelona a Cornellà

- Ana Sánchez absanchez@elperiodic­o.com

Et venen ganes d’arrencar-te la camisa a l’estil de Superman, però no veus cap cabina de telèfon a prop. «Tothom pot volar». T’ho ha promès l’instructor. I allà estàs, practicant el vol rasant amb la panxa sobre una taula, com si fossis un superheroi amb la L: cames obertes i estirades –et va indicant el professor–, cap amunt, braços cap endavant, doblega una miqueta els colzes. En un minut et donarà ulleres, casc, un vestit. ¿¿Sense capa?? Sí, aquí descobrirà­s que les capes són tan inútils per volar com un llibre a la casa de Gran hermano.

Windoor acaba d’obrir el primer túnel de vent de Barcelona a Cornellà. Vol indoor, el denominen. «L’esport del futur», titulen ja per internet. És com tirar-te en paracaigud­es però sense avió. Caiguda lliure sense vertigen. Hi ha qui ho compara amb una passejada amb escombra a la manera de Harry Potter. El primer minut, però, et sents identifica­t més aviat amb Superlópez.

Allà dintre hi ha una ventada d’entre 150 i 290 quilòmetre­s per hora (entre nivell nen i expert). Dues hores de vol –t’asseguren–, i estaràs fent alguna pirueta en l’aire. Avui passes tot just tres minuts en caiguda lliure i ja en surts amb les cames engarrotad­es. ¿El secret? «Relaxar-se – somriu el Carlos–. Com més relaxats, més estables».

Carlos Herrera, 31 anys, en porta quatre volant sense capa. Ben aviat es passejarà per l’aire amb posats d’Iron man. L’instructor de vol et fa la salutació

«TOTHOM POT VOLAR», ET PROMETEN. DES DELS QUATRE ANYS FINS ALS NORANTA I TANTS

surfista quan et comença a veure la cara més tensa que Berlusconi. És un dels senyals que t’ensenya a la sala de briefing. Si remena el polze i el dit petit, això significa «relaxa’t». «Relaxa el cos, sent el vent i veuràs que flotes», repeteix quan en té ocasió.

TÚNEL DE 14 METRES

T’ajustes les ulleres, el casc, taps per a les orelles, intentes dissimular la boca seca. «Benvinguts a la nau espacial», somriu l’instructor a l’entrar al túnel. Són 14 metres de túnel vertical. Vist des de fora, no impression­a tant. Fins que el puges volant en actitud hèlix. Això és un twister, segons l’argot d’alts vols. En el teu segon vol, l’instructor ja et porta planant 8, 9 metres cap amunt. Sents més papallones a l’estómac que Meg Ryan en tota la seva filmografi­a. Una pujada d’adrenalina que ni a la bici d’E.T. I ni mica de vertigen.

«Tothom pot volar», insisteix el Carlos. «He volat amb persones de quatre anys, amb una de 95, gent minusvàlid­a, cega...». «A mi la muntanya russa em fa més por», li dona la raó un dels voladors neòfits d’avui. Tots els flyers primerencs surten amb el somriure estirat, com el que se’ls posa als gossos quan surten per la finestreta del cotxe.

MÉS DE 170 INSTAL·LACIONS AL MÓN

La majoria dels instructor­s es van estrenar a Empuriabra­va (Girona). Allà va inaugurar Windoor el primer túnel de vent d’Espanya fa set anys. Ara aquests vendavals verticals es multipliqu­en pel món com si fossin mems de Baby Yoda. Ja n’hi ha més de 170 instal·lacions, segons les dades de què disposa Windoor. Se n’han obert 21 només l’últim any, apunten.

«Han sortit de sota les pedres –assenteix el Toni–. És una cosa que està empenyent molt fort. A totes les províncies grans o mig turístique­s estan obrint túnels». Toni Cabré, de 33 anys, és instructor de vol indoor des de fa quatre anys. També es llança des d’avions sense parpelleja­r. ¿Què enganxa? «La sensació de controlar el cos en l’aire –respon–. Quan controles els moviments bàsics, a mi almenys em va explotar el cap».

Que no t’estranyi si et venen ganes de tirar pilotes fora. El nou túnel està instal·lat al costat de la porta 33 de l’estadi de l’Espanyol. Si t’agafen ganes de volar: Windoor té una escola on ensenyen a voletejar en format esportiu. Sí, això del vol indoor fa anys que és esport federat. ¿Que vols fer gimnàstica amb magnificèn­cia? També ofereixen el programa windcoach: «Alternativ­a al fitness aeri». Seran les primeres classes d’exercici que et passen volant. —

 ??  ??
 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain