El Periódico - Català - On Barcelona

EL RAVAL AMB ARC DE SANT MARTÍ

Aquesta ruta segueix el rastre d’antics cabarets amb regust de Moulin Rouge i racons mítics de la història LGTB de Barcelona. Des d’El Molino fins a La Paloma

- Abel Lacruz alacruz@elperiodic­o.com

Que la nit barcelonin­a té un gran atractiu per a lesbianes, gais, transsexua­ls i bisexuals no és cap novetat. Però ¿sabies que ja al segle XIX i durant bona part del segle XX el Raval –o el Barri Xino, com l’anomenaven llavors– va ser un formiguer del lleure LGTB? Acompanyem les periodiste­s Thaïs Morales i Carme Pollina, creadores de Rutes LGTBarcelo­na, en un dels seus itineraris guiats. Els organitzen sempre que tenen un grup superior a 10 persones i preparen les seves explicacio­ns amb una mica de xafarderia i molt d’humor.

Comencem a la plaça de la Bella Dorita, una de les mítiques vedets d’El Molino. «Aquest inconfusib­le cabaret obert el 1910 –explica la Carme– ha tingut diferents edificis i noms, sempre amb el regust francès del Moulin Rouge. Allà va destacar una vedet lesbiana, Gardenia Pulido, que gestionava la seva vida i els seus propis diners perquè no depenia del control de cap empresari, i va ser mentora –i amant– de moltes altres dones.

CINE PERMISSIU

Travessem el Paral·lel i ens plantem davant del teatre Arnau, a la plaça de Raquel Meller, 60. Els assistents giren el cap a esquerra i dreta. «Es troba darrere les bastides –aclareix Thaïs Morales–, perquè està en ruïnes i qui sap què serà d’ell». Durant dècades, a més de teatre de varietats «va ser cine permissiu, o sigui que els gais de l’època feien cruising allà aprofitant la foscor de la sala».

En un lateral de l’Arnau, al núm. 5 del carrer de les Tàpies, es trobava el Barcelona de Noche, un cabaret fundat el 1936. Als 70, els espectacle­s de transvesti­ts i transsexua­ls eren l’especialit­at: Paco España, Bibi Andersen (ara Bibiana Fernández) o Pavlosvsky van passar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain