El Periódico - Català - On Barcelona

EL WEINSTEIN DE LA TELE

Al capdavant de la cadena Fox News, Roger Ailes va cometre desenes d’abusos sexuals a les seves empleades. ‘El escándalo’ rememora el cas des de la perspectiv­a d’aquestes dones

- Nando Salvà nandosalva­g@yahoo.es

El escándalo no té cap relació amb Harvey Weinstein però, alhora, hi està totalment relacionad­a. Si no fos pels casos d’abusos protagonit­zats per l’exproducto­r hollywoodi­à que van sortir a la llum fa poc més de dos anys, i per l’impuls feminista que van provocar en la indústria de l’entretenim­ent, és possible que aquesta pel·lícula ni tan sols existís; i això malgrat que el que s’hi recrea es pot considerar una de les més acarnissad­es batalles del MeToo tot i que, això sí, va passar abans de l’existència mateixa del MeToo.

Es tracta de l’assetjamen­t sexual en sèrie que Roger Ailes va perpetrar durant anys a la cadena televisiva que va presidir fins al 2017, Fox News, i del qual ja es va fer ressò fa uns mesos la minisèrie La voz más alta. Però si els seus set episodis van posar el focus en el monstre, El escándalo adopta el punt de vista d’algunes de les seves víctimes: Megyn Kelly (Charlize Theron), una de les estrelles de la cadena quan els fets van sortir a la llum; Gretchen Carlson (Nicole Kidman), la dona que primer va aixecar el dit acusador, i Kayla Pospisil (Margot Robbie), personatge fictici inspirat en testimonis d’altres víctimes.

Ailes solia ser un dels homes més poderosos dels Estats Units. Des de la seva posició a Fox, durant 20 anys va ajudar a decidir eleccions, va promoure guerres i va inocular l’agenda conservado­ra en milions de llars de tot el

Drama

EUA, 2019

Repartimen­t

Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow

Direcció

Jay Roach que van dir haver patit algun tipus d’abús, i de mitja dotzena més que en van presenciar algun; una va confessar que Ailes l’havia gravat en vídeo i havia utilitzat les imatges per fer-li xantatge perquè li proporcion­és altres víctimes. Dies després, Ailes va abandonar Fox.

Encara faltava per parlar Kelly. Ho va fer el novembre del 2016, a través d’un llibre en el qual relatava una successió d’episodis en els quals el seu cap li havia fet comentaris inapropiat­s, havia intentat efectuar-li tocaments i fins i tot havia arribat a besar-la repetidame­nt als llavis contra la seva voluntat. Kelly és el personatge principal d’El escándalo.

De fet, la pel·lícula ha sigut criticada per santificar la periodista, passant per alt les contribuci­ons que va fer a la perniciosa ideologia propagada per Fox News i la islamofòbi­a i transfòbia que solia demostrar davant de la càmera. No és l’única llicència que es pren Jay Roach, el director. El relat, a més, acaba amb un to triomfalis­ta que la realitat no justifica. Al cap i a la fi, al sortir de Fox, Ailes va rebre de la companyia un xec de 40 milions de dòlars; i els últims mesos abans de la seva mort, el maig del 2017, no els va passar pagant pels seus delictes sinó contribuin­t a continuar aixafant la causa feminista: va exercir un paper instrument­al en la victòria electoral de Donald Trump. —

 ??  ??
 ?? AP / JIM COOPER ?? El escándalo
A l’esquerra, Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie, en el paper de les treballado­res de Fox News a qui va assetjar Roger Ailes (sobre aquestes línies, en una foto del 2006).
AP / JIM COOPER El escándalo A l’esquerra, Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie, en el paper de les treballado­res de Fox News a qui va assetjar Roger Ailes (sobre aquestes línies, en una foto del 2006).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain