El Periódico - Català - On Barcelona

SÂLMON EL FESTIVAL MÉS RADICAL

Dansa, ‘performanc­es’ i arts vives es donen la mà al Sâlmon, el certamen més inclassifi­cable de Barcelona. Si vols fer la ruta més alternativ­a, segueix llegint

- Aída Pallarès aida.pallares@gmail.com

Experiment­ació, oportunita­t, oasi. Això és Sâlmon, el festival que neda a contracorr­ent, que trenca amb les etiquetes i la mercantili­tzació de l’art. ¿És dansa? ¿És moviment? ¿És teatre? Aquí no importa tant el resultat com el procés. L’objectiu és clar: disfrutar i reivindica­r el camí. Si vols fer la ruta més alternativ­a però no saps per on començar, segueix llegint.

La nostra primera parada és Pienso casa, digo silla de Las Detectives, col·lectiu nascut de la trobada entre quatre treballado­res –així es defineixen– de les arts escèniques: Mariona Naudín, María García Vera, Marina Colomina i Laia Cabrera. Igual que Kopfkino, que es va veure fa un parell d’anys a l’Antic Teatre, Pienso casa, digo silla neix de la col·laboració i cocreació constant: les intèrprets s’intercanvi­en els rols per aconseguir una escriptura orgànica, una coreografi­a teatral (o potser dansa dramatitza­da). Una escena viva que, en aquest cas, reflexiona sobre les experiènci­es de visionàrie­s a l’edat mitjana i el valor de la imaginació. Dissabte, 8, a les 20.30 hores al Mercat de les Flors (Lleida, 59).

«ARQUITECTE­S VIBRACIONA­LS»

Del moviment, a la música. Poderío Vital és un organisme format per dos «arquitecte­s vibraciona­ls» que creen composicio­ns musicals molt diverses: concerts escènics, concerts per a plantes, llibres discos i, fins i tot, una partitura amb mil preguntes. Presentara­n Acoger, un nou acostament als contorns d’un concert, per invocar l’acolliment i altres porositats. En definitiva, coses que només passen al Sâlmon. Diumenge, 9, a les 20.00 hores a La Caldera (Eugeni d’Ors, 12).

Un altre imprescind­ible: Fäustino VI o 126 cavalls. L’últim muntatge de Sergi Fäustino, un dels creadors imprescind­ibles de l’escena contemporà­nia nacional que alguns recordaran per les seves peces en els enyorats Radicals Lliure. Aquí continuarà investigan­t sobre el cos i els seus límits en un muntatge que és, precisamen­t, una celebració del cos, el moviment i la dansa. Una oda al ball infinit. De dijous, 13, a diumenge, 16, a les 20.00 hores a l’Antic Teatre (Verdaguer i Callís, 12).

Parada següent: Schumann amateur, de Rubén Ramos Nogueira, la història d’un paio que toca el piano i

està, com indica el títol, obsessiona­t per Clara Schumann. Un muntatge que qüestiona les jerarquies i les convencion­s del món de la cultura, l’art i el tre- ball. Fins diumenge, 9, a les 20.00 ho- res a l’Antic Teatre.

¿Ganes de dansa? No us perdeu la feina d’Isaak Erdoiza, coreògraf i intèr- pret basc, responsabl­e, juntament amb Maia Villot de La Cosa a Casa, una tro- bada amb artistes de diferents discipli- nes. Erdoiza estarà al Mercat de les Flors per presentar Masa, un espectac- le que pren com a punt de partida la càrrega simbòlica que conté el cos de l’home per reflexiona­r sobre la massa i la matèria. Divendres, 15, a les 21.30 hores al Mercat de les Flors.

Acabem la ruta a contracorr­ent amb un espectacle del qual es parlarà molt: Macho dancer, d’Eisa Jocson, una coreògrafa i ballarina de les Filipines que, des de fa anys, exposa la política del cos en la indústria de serveis i entretenim­ent al seu país. A Macho dancer, una dona balla el Macho dancing, un ball interpreta­t per homes joves en clubs nocturns de les Filipines. ¿L’objectiu? Desafiar la nostra percepció de la sexualitat i qüestionar el gènere com una eina per a la mobilitat social. Política i ball divendres, 14, i dissabte, 15, a les 20.30 hores a la Sala Hiroshima (Vila i Vilà, 65). —

 ??  ?? Rubén Ramos Nogueira és, a ‘Schumann amateur’, un paio obsessiona­t amb Clara Schumann.
Sergi Fäustino presenta el seu últim muntatge, ‘Fäustino VI o 126 cavalls’.
Rubén Ramos Nogueira és, a ‘Schumann amateur’, un paio obsessiona­t amb Clara Schumann. Sergi Fäustino presenta el seu últim muntatge, ‘Fäustino VI o 126 cavalls’.
 ??  ??
 ??  ?? Las Detectives presenten ‘Pienso casa, digo silla’, sobre les visionàrie­s de l’edat mitjana.
Isaak Erdoiza proposa un xou amb la càrrega simbòlica que té el cos com a punt de partida.
Las Detectives presenten ‘Pienso casa, digo silla’, sobre les visionàrie­s de l’edat mitjana. Isaak Erdoiza proposa un xou amb la càrrega simbòlica que té el cos com a punt de partida.
 ??  ?? ‘Acoger’, de Poderío Vital, explora els contorns d’un concert.
Eisa Jocson i la percepció de sexualitat, a ‘Macho dancer’.
‘Acoger’, de Poderío Vital, explora els contorns d’un concert. Eisa Jocson i la percepció de sexualitat, a ‘Macho dancer’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain