El Periódico - Català - On Barcelona

RUTA PER L’ARAGÓ MÉS GASTRO

La comunitat es reivindica al mapa gurmet amb nombrosos ‘hotspots’ a Saragossa, Osca i Terol. Tapes, menús degustació amb estrella Michelin, comerços històrics...

- Ferran Imedio fimedio@elperiodic­o.com

Aragó no surt com a primera opció per a un escapada gastronòmi­ca –abans es pensa en el País Basc i Catalunya– però s’hi menja fabulosame­nt. Fins i tot té el festival Aragón con Gusto, amb un centenar d’establimen­ts participan­ts durant dos caps de setmana de l’últim trimestre de l’any. I no serà per restaurant­s o producte: pernil i tòfona de Terol, anyell, formatges del Pirineu o del poble terolenc de Tronchón, tomàquet rosa de Barbastre, borratja, llonganiss­a de Graus, oli de la DO Moncayo... Si se t’ha fet la boca aigua, segueix llegint.

SARAGOSSA GASTRO, PER EL TUBO L’epicentre gastro de la capital aragonesa és El Tubo, una zona amb uns quants carrers estrets amb més de 50 restaurant­s. Allà és habitual anar de local en local i de tapa en tapa.

No ens podem perdre Casa Lac (Mártires, 12), amb la primera llicència de restaurant d’Espanya (1825) i degà de la ciutat (es nota en la decoració vuitcentis­ta). El xef Ricardo Gil fa una oda a les verdures. Més juvenil és El Méli del Tubo (Libertad, 12), que s’omple de gent àvida de tastar les seves divertides tapes, moltes d’elles guanyadore­s de concursos, com el Cave Ovum (pasta bric farcida d’ou, saltat de bolets amb salsa carbonara i rosta), que el 2014 va ser triada la millor tapa mediterràn­ia de Saragossa, la segona millor d’Aragó i una de les 50 millors d’Espanya.

Qui vulgui anyell, de sobres en tindrà a La Ternasca (Estébanes, 9), on cuinen la carn estrella aragonesa de mil i una maneres: churrasco, amb callos en arrossos, guisat, en un revolt melós amb coco i foie, en croquetes... ¡fins i tot lacat! I els fans de la cuina nikkei tindran una epifania a Uasabi (Cuatro de

Agosto, 18) quan tastin la seva barreja de producte local (borratja, anyell, ceba de Fuentes) amb receptes japoneses, com la borratja en tempura amb maionesa de soja i el maki de borratja i ceba de Fuentes en tempura amb anyell.

Fora d’El Tubo, el restaurant River Hall (avinguda de José Atarés, 7) té una terrassa i una sala vidrada amb meravellos­es vistes de l’Ebre i d’El Pilar, treballa amb producte autòcton i juga amb el comensal a base de trompe-l’oeils, com els falsos caramels piedra de l’Ebro, que en realitat són de formatge. La pastisseri­a La flor de almíbar (Don Jaime I, 21), que manté la luxosa marqueteri­a des que va obrir, el 1856, és cèlebre per les seves fruites d’Aragó (fruita confitada coberta amb xocolata), i Mi habitación favorita (Espoz y Mina, 33) és una bufona cafeteria que fa els seus propis pastissos, elabora unes originals melmelades (llimona i rom, taronja amb vermut, tomàquet i xili...) que han guanyat premis internacio­nals i serveix cafè d’especialit­at.

OSCA: BAR AMB ESTRELLA MICHELIN La Confianza (plaça de Luis López Allué, 8), la botiga d’ultramarin­s en actiu més antiga d’Espanya, va obrir el 1871 i, més enllà del producte que ven (bacallà, xocolates, espècies, llegums), aquest bonic local sorprèn per la col·lecció d’autòmats del soterrani. Tatau Bistro (Azara, s/n) també ha de ser a l’agenda. És un bar amb estrella Michelin on mana el català Tonino Valente, que igual prepara menús degustació amb joies com el ravioli de cua de toro amb caviar rus que et pot servir unes croquetes i una cervesa. Per a dolços, la pastisseri­a Ascaso (Coso Alto, 9): el seu pastís rus, el més demandat de la casa, porta avellana, ametlla, clara d’ou i escuma de praliné.

Camí del Pirineu, cal parar a Casbas, restaurant hotel a Senegüé a peu de la carretera N-260 que serveix menjar a tota hora. L’any passat va ser nomenat

LA PRIMERA LLICÈNCIA DE RESTAURANT D’ESPANYA LA VA OBTENIR CASA LAC, EL DEGÀ DE SARAGOSSA (1825)

LA COMARCA DE GÚDARJAVAL­AMBRE (TEROL) ÉS LA PRINCIPAL PRODUCTORA MUNDIAL DE TÒFONA NEGRA

Millor establimen­t de menjar familiar d’Aragó del 2019 per l’Acadèmia Aragonesa de Gastronomi­a. Imprescind­ibles el bacallà a l’ajoarriero, les migas i el filet torrefacte amb pilpil de bolets. Ja a les muntanyes, pots descansar a Tramacasti­lla de Tena, un poble de 150 habitants amb ¡set restaurant­s! Si no saps on esmorzar, a l’Hotel El Privilegio (Zacalera, 1), el seu xef, que va treballar a Casa Lucio de Madrid, prepara uns ous ferrats al·lucinants. Al costat hi ha la destil·leria de Partcharan (Chamediana, 1): t’ensenyen com elaboren aquest licor igual que el patxaran i te’l deixen tastar.

TÒFONA I PERNIL A TEROL

Terol és la meca de la trufa negra i del pernil. La comarca de Gúdar-Javalambre, al sud-est de la capital, és la productora mundial més gran d’aquest fong. Els pobles organitzen jornades gastronòmi­ques entre el gener i el març, i gairebé cada localitat té botigues que en venen. Al desembre, Sarrión celebra la Fira Internacio­nal de la Tòfona. I a Mora de Rubielos, el complex La Trufa Negra, amb hotel, spa i un restaurant anomenat Melanospor­um, proposa, els dissabtes de novembre a març i de maig a juliol, rutes amb gossos per anar a buscar trufa i menjar després un menú temàtic.

També a la serra de Javalambre hi ha Valdelinar­es, el poble més alt d’Espanya (1.692 metres), i La Puebla de Valverde, que allotja Aire Sano Experience, un centre interactiu dedicat al pernil DO Terol. No només en venen i fan tastos, sinó que t’ensenyen com el produeixen a través de plafons amens, concursos tipus quiz i realitat virtual.

Ja a la capital, Yain (plaça de la Judería, 9) és un altre hotspot gastroarag­onès. El dirigeix el sommelier Raúl Igual, que va passar per El Bulli i que va ser campió d’Espanya de sommelieri­a el 2010 i 19è d’Europa i 33è del món el 2013. La seva especialit­at és el bacallà. I elabora un vi ell mateix. —

 ??  ?? Michelin ha distingit amb una estrella el bar Tatau Bistro, a Osca.
La Confianza (Osca) és la botiga d’ultramarin­s en actiu més antiga d’Espanya (1871).
Michelin ha distingit amb una estrella el bar Tatau Bistro, a Osca. La Confianza (Osca) és la botiga d’ultramarin­s en actiu més antiga d’Espanya (1871).
 ??  ?? El Méli del Tubo, a Saragossa, serveix tapes divertides que solen guanyar concursos a la ciutat.
El Méli del Tubo, a Saragossa, serveix tapes divertides que solen guanyar concursos a la ciutat.
 ??  ??
 ??  ?? Casa Lac és el primer restaurant amb llicència a Espanya (1825) i el més antic de Saragossa.
El centre interactiu sobre el pernil Aire Sano Experience (La Puebla de Valverde, Terol).
Casa Lac és el primer restaurant amb llicència a Espanya (1825) i el més antic de Saragossa. El centre interactiu sobre el pernil Aire Sano Experience (La Puebla de Valverde, Terol).
 ??  ?? La cafeteria Mi Habitación Favorita elabora melmelades premiades a nivell internacio­nal.
La cafeteria Mi Habitación Favorita elabora melmelades premiades a nivell internacio­nal.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain