El Periódico - Català - On Barcelona

LA NOVA VIDA DE L’EMBUATAT

La jaqueta encoixinad­a Husky, ‘dress code’ de la cacera i l’oci de classe alta, evoluciona cap a nous significat­s

- Núria Marrón nmarron@elperiodic­o.com

¿QUÈ TENEN EN comú la reina Isabel II quan surt a caçar faisans per la inclement Escòcia, els permisos penitencia­ris de Rodrigo Rato i les senyores del barri de Salamanca per a qui els diminutius i la cabellera rossa són una forma de vida?

Doncs que en la confluènci­a mental entre el castell de Balmoral, el pàrquing de Soto del Real i la Milla de Oro madrilenya hi ha aquest rombe embuatat o encoixinat –verd o blau en la seva forma clàssica– que entre les classes altes ressona a munteria, college i club eqüestre, i que en les últimes temporades estan declinant des de Zara i marques bé de tota la vida com Burberry, fins al luxe xandaler de Vetements.

Malgrat que a la majoria l’encoixinat ens remet a aquelles bates dels 70 que semblaven sortides d’una fantasia LSD, es pot dir que el luxe i l’embuatat són bons companys de llit des de segles abans que l’aviador nord-americà Steven Guylas –un enamorat de la caça de la guineu i altres passatemps sanguinari­s de la noblesa– es mudés a Anglaterra i inventés el 1965 l’armilla/jaqueta Husky. Una peça que en temps rècord es va convertir en un clàssic del dress code pijo-ramader-caçador i que, per exemple, la reina conjunta en el seu retir escocès amb el mocador Hermès lligat al coll, les botes d’aigua, el Range Rover i el porridge amb te.

Així, molt abans que això, el teixit embuatat ja havia sigut un complement més als salons de Versalles dels segles XVII i XVIII juntament amb les grans perruques, els talons unisex i els excrements i els pixats que regaven els racons. Després, al XIX, es va exotitzar quan el Japó va exportar les bates embutades de seda, i ja al XX Coco Chanel, sempre disposada a convertir en ponible qualsevol element esportiu masculí que fes olor de classe –i convindran que l’hípica en feia molta d’olor–, va transmutar l’embuatat de les selles a l’embuatat romboide de la bossa més famosa de la història, el 2.55.

Així que ara no es pot fer res més que celebrar el tropell de filles il·legítimes que li estan sortint a la Husky. Perquè, al cap i a la fi, fins i tot la peça fetitxe de les caceres reials – aquesta batalla del Somme per a faisans i cérvols vermells– bé mereix una segona vida. —

EL LUXE I L’EMBUATAT SÓN BONS COMPANYS DE LLIT DES DE VERSALLES

RUES I BALLS amb disfresses són els grans protagonis­tes del Carnaval. I a Barcelona, tots els districtes i els seus barris celebren aquesta festa tan arrelada i celebrada des de temps immemorial­s. Són dies de diversió i de festes al carrer, de lluir màscares o de deixarse portar pel ritme de la música als carrers. Tot hi cap al Carnaval i s’han preparat múltiples activitats per a totes les edats.

A Ciutat Vella proposen un Carnaval infantil al Casc Antic (divendres 21, 17 h), amb xocolatada i El petit Carnavalas­su (divendres 21, 17.15 h) organitzat per entitats del Gòtic. A Sants també

SÓN DIES DE DIVERSIÓ I DE FESTES AL CARRER, DE LLUIR MÀSCARES I ANTIFAÇOS

Després de la diversió de Carnaval, arriba el Dimecres de Cendra (el dia 26) i amb ell comença la Quaresma. És en aquest moment quan la gent sortia al carrer a enterrar la sardina. Una tradició que perviu en àpats comunitari­s i grans sardinades organitzad­es als barris de la ciutat. Així, a la Barcelonet­a l’Enterramen­t de la Sardina sortirà dimecres mateix de la plaça de la Barcelonet­a a les 17.30 h i hi haurà una sardipropo­sen un Carnaval infantil (dissabte 22, 10.45 h) amb tallers, tabalada i animació i a la Marina, amb ball i desfilada (dissabte 22, 11.30 h).

S’han preparat tallers com el de confecció de Màscares animades al CC Vil·la Florida (dissabte 22, 10.00 h) o el d’ornamentac­ió a la Teixonera (divendres 21, 17.00 h).

LES RUES SÓN L’ATRACTIU principal d’aquesta festa. S’organitzen en tots els districtes i destaquem la que celebren a la Dreta de l’Eixample (divendres 21, 17.45 h), la de Sant Antoni (dissabte 22, 17.00 h), la Gran Rua de Carnaval de Sants (dissabte 22, 17.30 h) o la rua del Poblesec (dissabte 22, 11.00 h). Aquest dissabte, també hi haurà rua al Coll amb pirotècnia i correfoc, al barri de Porta, a Roquetes i Trinitat Nova, a Sant Andreu de Palomar, el Congrés i els Indians, a Sant Martí i la Verneda i a les Corts.

Els concursos de disfresses són un altre dels al·licients d’aquesta festa i se celebraran a Diagonal Mar (divendres 21, 18.30 h) i al mercat de la Trinitat (dissabte 22, 12.30 h). Hi haurà ball de disfresses per a la gent gran a Sant Genís dels Agudells (dissabte 22, 17.00 h), al CC El Coll (divendres 21, 17.30 h) i al Casal de Gent Gran de Vilapicina i la Torre Llobeta (dilluns 24, 16.30 h).

UNA MICA MÉS REIVINDICA­TIVA serà la festa de Carnaval feminista que s’ha organitzat al CC Tomasa Cuevas-les Corts, per a joves de 18 a 35 anys. Per no deixar escapar cap activitat, es pot consultar la pàgina web www.barcelona.cat/carnaval. nada. A la Marina, a les 18.00 h, hi haurà festa i xocolatada i a la plaça de Comas de les Corts espectacle de foc per acompanyar les sardines a la graella. Al parc del Clot se celebrarà també una sardinada popular, després del tradiciona­l seguici funerari, a Nou Barris es procedirà a cremar el rei Carnestolt­es i a Horta-Guinardó l’Enterramen­t de la Sardina es farà a l’estil de Nova Orleans.

 ??  ??
 ??  ?? ENTRE LA PASSAREL·LA I BALMORAL
La passarel·la reafina i ‘bastarditz­a’ la jaqueta Husky, uniforme de la reina Isabel a Escòcia.
ENTRE LA PASSAREL·LA I BALMORAL La passarel·la reafina i ‘bastarditz­a’ la jaqueta Husky, uniforme de la reina Isabel a Escòcia.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain