El Periódico - Català - On Barcelona

UNA REVOLUCIÓ QUE ES BALLA

A La Raposa, les dinàmiques tòxiques de la nit barcelonin­a es queden a la porta gràcies a la seva filosofia transfemin­ista. Aquí pots beure sense discrimina­ció, sense sentir-te exclòs per la teva identitat. Sí, un problema per a Abascal

- Abel Cobos abelcobos@gmail.com

s aquí el recital contra l’amor romàntic?», pregunten tres noies que acaben d’arribar a la cooperativ­a La Raposa (Tapioles, 47). És un dels molts esdevenime­nts que celebra aquest local del Poble-sec, que exploren diverses temàtiques però sempre tenen l’activisme com a eix central. «Hem organitzat de tot, des de xerrades sobre fabricar les teves pròpies compreses de tela, exposicion­s d’art transfemin­ista i demostraci­ons de joguines sexuals veganes fins a tallers inclusius per a nens i famílies», explica la cambrera.

Sí, totes les activitats segueixen la mateixa filosofia: el transfemin­isme, l’antiespeci­sme, l’antiracism­e i altres reivindica­cions similars. «És un espai segur, un lloc inclusiu que accepta i protegeix totes les persones», assegura Alba, una de les sòcies de la cooperativ­a. És, en resum, un lloc per descansar de totes les dinàmiques tòxiques, masclistes i discrimina­tòries que es troben en una nit a Barcelona. Aquí pots prendre una copa sense sentir-se exclòs per la teva identitat. És a dir, un problema per al partit d’Abascal.

«La Rasposa va néixer fa tres anys. Va començar com una festa mensual anomenada gaupaseras (que ve de l’eusquera, gaupasa, sinònim de fes- tassa). Però se’ns va fer petit i volíem un lloc que tingués els valors transfe- ministes i animaliste­s de la festa. O sigui, convertir-los en una cosa quotidiana, no d’una nit», detallen les sòcies. Així va sorgir aquest bar, lli- breria i sala d’esdevenime­nts que re- cull un dels ambients progressis­tes de la nit barcelonin­a.

Són les vuit del vespre. Mentre la sala d’actes és ocupada amb el recital contra l’amor romàntic, la resta del lo- cal és ple de visitants amb diferents interessos. A l’entrada, a la barra, unes deu persones prenen cervesa i tapes (veganes). No són gaire gent –al recital ha acudit el doble d’assistents–, però sembla que l’estret local estigui ple de gom a gom.

Arriben unes noies que demanen un vi. «És artesanal i del barri», afegeix l’Alba. «Com que som cooperativ­a, tot el que tenim intentem que sigui de quilòmetre zero i que participi en el teixit associatiu del barri». La cambrera ensenya, a més del vi, altres productes de col·laboradore­s, com la kombucha, que compren a Probiodrin­ks (Tamarit, 117), i la cervesa Cesc (sigles de cervesa ecològica, sostenible i catalana), produïda al Poblenou per una persona trans, que també és sòcia de la cooperativ­a.

«ÉS UN ESPAI SEGUR QUE ACCEPTA I PROTEGEIX TOTES LES PERSONES», ASSENYALA UNA SÒCIA

BDSM VEGÀ

Davant de la barra, la decoració del local és conforme a la filosofia: quadros de dones de totes les talles i ètnies i una vitrina amb uns estris de cuir («¡vegà, per descomptat!») per fer BDSM que van sobrar de la xerrada sobre joguines sexuals d’origen no animal.

Passada la zona del bar hi ha la llibreria, que té un catàleg que, com la decoració, explora tots els punts de l’activisme que van animar les sòcies a obrir el local. Alguns dels títols que

reposen a les prestatger­ies: el femzine Aliado parece, Femilisto es, el llibre Mala mujer de la influencer Noemí Casquet, els assajos de l’escriptora feminista i racialitza­da Chimamanda Ngozi Adichie, el Señoras que es van encastar fa molt de la tuitaire Cristina Domènech o l’autobiogra­fia del cantant i activista Putochinom­aricón.

«Sí, a les nostres prestatger­ies no tots els llibres són de dones, també hi ha homes perquè el nostre espai és mixt, pot venir qui vulgui sempre que respecti els protocols antimascli­stes i antiespeci­stes», afegeix una altra de les sòcies, la Zoi. «El següent pas serà prohibir que els clients arribin amb productes d’origen animal. Si tens unes sabates de cuir, les deixes a la porta», fa broma la cuinera mentre reposa alguns dels plats exposats a la barra.

 ??  ??
 ?? MANU MITRU ?? A més de bar i sala d’esdevenime­nts, és llibreria. El seu catàleg també explora l’activisme.
MANU MITRU A més de bar i sala d’esdevenime­nts, és llibreria. El seu catàleg també explora l’activisme.
 ?? MANU MITRU ?? Barra de la cooperativ­a La Raposa. Intenten que tot el que tenen sigui de quilòmetre zero i participi en el teixit associatiu del barri.
MANU MITRU Barra de la cooperativ­a La Raposa. Intenten que tot el que tenen sigui de quilòmetre zero i participi en el teixit associatiu del barri.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain