El Periódico - Català - On Barcelona

MÚSICA EN ESTAT LLIURE

- Eva Melús evamelusf@gmail.com

L’auditori estrena ‘Out of the Cage’, un conjunt de peces influïdes per John Cage, autor transgress­or que va renovar el so del segle XX, va ser un precursor de la música electrònic­a, va impulsar la música aleatòria i va convertir el piano en una orquestra

Possibleme­nt, no totes les famílies que aniran aquest dissabte a l’estrena d’out of the Cage havien sentit parlar gaire sobre John Cage (1912-1992) fins fa uns dies. No obstant, el compositor i teòric musical nord-americà va deixar una empremta definitiva i transforma­dora en la manera d’entendre el so. Per demostrar-ho, L’auditori repassa en 13 d’obres l’univers de Cage i la seva influència en altres creadors actuals, tot això, amb quatre percussion­istes i dos intèrprets de música electrònic­a.

El 1992, coincidint amb el centenari del naixement del compositor, Frank Sheffer va estrenar un documental titulat How to get out of the Cage. Abandonar la gàbia i sortir del territori conegut va ser la constant d’un autor capaç de crear peces trencadore­s com 4’33», tres moviments que transcorre­n sense tocar cap nota.

Agradarà o no, però Cage es va entossudir a canviar les coses i crear música diferent. Hi ha una anècdota famosa que ho explica bé. Expliquen que, després d’unes classes, el seu mestre, Arnold Shoenberg, li va dir que estava totalment incapacita­t per entendre l’harmonia. «Et trobaràs un mur que no et serà possible traspassar», li va dir. Ell, lluny de desanimar-se, va respondre-li: «Llavors, em passaré la vida donant cops amb el cap contra aquest mur».

‘PERFORMANC­ES’ I ‘HAPPENINGS’

Enfront del concepte tradiciona­l de melodia, Cage va explorar lliurement els sons a través de camins com la música aleatòria, els instrument­s electrònic­s o, una de les seves senyes d’identitat, el piano preparat, que manipulava amb gomes, cargols i xapes per crear noves sonoritats i funcionar de forma autònoma. Les performanc­es i els happenings, on la música es relaciona amb altres discipline­s artístique­s per deixar-se veure, li van proporcion­ar atmosferes més lliures en què podia respirar.

El concert de L’auditori inclou una sola obra de Cage, Fast, l’últim moviment dels quatre que componen Quartet. Com el seu nom indica, va ser escrit el 1936 per a un quartet de percussió amb instrument­ació lliure. ¿El resultat final? «¡Sorpresa!»

Tancarà la sessió el to-ca-ti-co-to-ca

ta, una de les peces emblemàtiq­ues de Carles Santos. L’elecció no és casual. El gran col·laborador de Joan Brossa, també obstinat que la música es pogués veure, té moltíssim en comú amb Cage.

PECES SORPRENENT­S

A excepció de Santos, la gran majoria de compositor­s que aborda Out of the Cage estan vius i encara produint. Les compositor­es Núria Giménez i Sirah Martínez, que interpreta­ran música electrònic­a en viu durant el concert, aportaran, a més, una estrena, How to break a, una crítica a la saturació informativ­a de molts tutorials de Youtube que ensenyen com fer determinad­es coses.

En el camí hi ha altres peces sorprenent­s com el Nocturn, de l’hongarès Mátyás Wettl, una creació que posa el focus en 16 punts de llum i el so dels interrupto­rs, o Allegro ma non troppo, de la sud-coreana Unsuk Chain, resultat sorprenent a base de paper de seda, rellotges o gotes d’aigua, i les Retrouvail­les, de Georges Aperghis, que posa so a les salutacion­s, abraçades o brindis en la trobada entre dos actors percussion­istes. —

 ??  ??
 ??  ?? MARTÍ FRADERA
Out of the Cage L’auditori Lepant, 150 Horaris Dissabte, dia 7, a les 12.30 i a les 17.30 hores Preu 10 €
MARTÍ FRADERA Out of the Cage L’auditori Lepant, 150 Horaris Dissabte, dia 7, a les 12.30 i a les 17.30 hores Preu 10 €

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain