El Periódico - Català - On Barcelona

‘Burger’ a l’estil indi al Raval

Després de consolidar el Tandoor, Ivan Surinder prova sort amb la cuina de carrer ‘indoor’ (amb unes pinzellade­s catalanes)

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Ala porta vidrada del Mirch Indian Garito, Ivan Surinder ha fet que imprimeixi­n una caricatura del seu pare fent-li crits. Nath Surinder Oberoi, que va morir amb només 50 anys, va ser el primer cuiner indi que va obrir un restaurant a Barcelona. «A l’índia, és costum honrar els morts amb la seva imatge i un collaret de flors. Jo no volia això». Volia una cosa jovial i trencadora, explica l’ivan.

Aquest dibuix divertit il·lustra què passaria si el Nath fos viu i l’ivan li servís un mos de Mirch: el naan (pa pla) amb bacó i formatge. ¡Ira, llamp de rellamp! Que quedi clar: és una marranada, i està bona.

Mirch és l’establimen­t que l’ivan, de 28 anys, hauria fet el 2014 si s’hi hagués atrevit, però feia massa poc de la mort del pare i va firmar el respectuós Tandoor, una mirada moderna (però canònica) a la cuina del subcontine­nt. A l’indian local, equipat amb un forn tandoor, l’ivan s’exalta i se sent més lliure que un personatge de Salman Rushdie. L’ha obert pensant en la demanda cada vegada més elevada de menjar per emportar-se (la manera mil·lenista d’alimentar-se), tot i que disposa d’unes taules llargues per rebre una vintena de clients. Faltarà espai, Ivan.

VERMELL, GROC, MARRÓ

Un déu Ganesha de color taronja garanteix sort. Parets amb rajoles vermelles, grogues i marrons i cobres i tigres per recordar que mirch es refereix al bitxo i significa picant o que pica. Per tranquil·litzar els picallosos, pica poc.

Xiringuito ravaler, té a la carta dues hamburgues­es. Una és un imprescind­ible dels carrers de Bombai: el vada pav, creat a mitjans dels 60 per Ashok Vaidya, que va obrir una parada davant

Mirch

Dels Àngels, 12 Barcelona

T.: 93.270.35.41 Preu mitjà (sense vi) 15 € una estació de tren per proporcion­ar un mos als obrers. Diàriament, es venen milers d’aquests entrepans a tot l’índia. Les cadenes internacio­nals de burgers són humiliades per l’aportació local. A les mans de l’ivan és un disc de patata, fulla de curri, llavor de mostassa i cúrcuma dins d’un brioix de mantega. A partir del pav, n’ha creat un altre amb pollastre (contracuix­a arrebossad­a i salsa de butter chicken) també ficat en un brioix. Boníssima aquesta burger índia al Ravalistan. Cal demanarla perquè podria ser una divisa de la Barcelona integrador­a. [Apunt complement­ari: atenció a l’hamburgues­a d’au del fast good Rooq].

Igual que va aconseguir la confiança de la seva mare, Poonam Chitra, amb l’obertura del Tandoor, l’ivan també espera rebre la benedicció per al Mirch: «Per a ella, la cuina índia és una altra cosa, però li dic que perquè comprin la seva cuina, potser cal explicar una història nova». L’hamburgues­a de pollastre esmentada, el naan de bacó o les braves, patata agra amb un allioli amb alls confitats, cúrcuma i coriandre i una altra salsa amb quètxup i menta, i un oli de confitats. Un suggerimen­t catalanoin­di.

Cuina de carrer indoor (Kao Street, Gringa, Hawker 45, Masala 73, Bangkok Cafè, Parking Pita, Baby Jalebi...), té a la minicarta un hummus de llenties channa (excel·lent) amb pastanague­s i crackers amb alcaravia (i massa fulles de coriandre a sobre).

Diversos i imprescind­ibles curris. Un de xai (mutton rogan josh) amb iogurt i calçot: aquí has estat bé, Ivan; un altre de pollastre (chicken korma) amb llet de coco, anacards i pistatxos. En els dos casos, carns al seu punt. M’acompanya un altre naan, aquest, sense ensurts. Redescobre­ixo el riu subterrani que uneix els moles i els curris i em pregunto el perquè de la connexió. I penso en el romesco.

Gelat de Delacrem de chai que refresca les papil·les, i galeta Parle-g («per nostàlgia: la meva àvia me’n donava»).

Bec el chardonnay Mas Escorpí en un got inadequat: aquest no és un lloc per als vins (només en tenen dos), sinó per a les cerveses. El cuiner assegura que el cava combina bé «amb el menjar indi». Doncs, res, obrim bombolles.

¿Estem davant d’una cosa nova? Una cuina que parla indi i que parla català i que fa passes prometedor­es. –

DIVERSOS I IMPRESCIND­IBLES CURRIS: EL DE XAI PORTA CALÇOTS

 ??  ??
 ??  ?? LLAMP DE RELLAMP
Ivan Surinder, al costat de la caricatura del seu pare, a l’entrada del Mirch. A la imatge petita, l’hamburgues­a de pollastre arrebossat.
LLAMP DE RELLAMP Ivan Surinder, al costat de la caricatura del seu pare, a l’entrada del Mirch. A la imatge petita, l’hamburgues­a de pollastre arrebossat.
 ??  ?? MAITE CRUZ
MAITE CRUZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain