El Periódico - Català - On Barcelona

Dansa. Quinzena metropolit­ana.

Centres cívics, teatres, museus, places, cines i també estacions de metro acullen 83 peces de 63 creadors en 89 espais de l’àrea metropolit­ana

- Marta Cervera mcervera@elperiodic­o.com

Com cada primavera des de fa dos anys, la dansa floreix a Barcelona amb la Quinzena Metropolit­ana, una variada i interessan­t programaci­ó d’espectacle­s en sala però també suggeridor­es propostes a l’aire lliure repartida per espais de Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues, l’hospitalet, Sant Cugat, Santa Coloma i Viladecans, des d’aquest divendres, 13, fins al diumenge 29.

El tret de sortida oficial el donarà Euforia, un espectacle aeri que recorrerà diferents llocs després de la jornada inaugural d’aquest dissabte, 14, al Parc de la Barcelonet­a a les 12.35 hores.

Són molts els creadors destacats en aquesta tercera edició. Hi ha primeres espases de la dansa contemporà­nia com

Sidi Larbi Cherkaoui, els israelians Sharon Eyal i Gay Behar i la compromesa artista brasilera Lia Rodrigues, però també hi ha noves creadores, com el col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina i Andrea Jiménez, premi IT Dansa 2019.

Però anem per parts. El primer cap de setmana val la pena acostar-se al Teatre Joventut de l’hospitalet per disfrutar amb la creativita­t del bailaor Manuel Liñán (dissabte, 14) o al Mercat de les Flors, on La Intrusa acosta la seva dansa contemporà­nia al món de Kubrick en It’s a wrap (divendres, 13)

La setmana següent, el col·lectiu feminista, llibertari i antiacadem­icista Iniciativa Sexual Femenina estrenarà la seva primera peça, Catalina, a La Caldera (del 19 al 21), un crit contra la repressió sexual inspirat en la novel·la d’andrés Caicedo ¡Que viva la música! L’art es barreja amb la dansa en unes altres dues propostes: Oscyl, on els ballarins juguen amb escultures oscil·lants, una creació d’héla Fattoumi i Éric Lamoureux al Mercat (dies 20 i

EN LA TERCERA EDICIÓ HI HA PRIMERS ESPASES COM LIA RODRIGUES O SIDI LARBI CHERKAOUI

21) i RRR, al Teatre Lliure (del 20 al 22), protagonit­zat per l’artista plàstic Frederic Amat, els originals mags del so cabosanroq­ue i el ballarí Jon López. Els qui busquin una bonica i poètica proposta la trobaran en OCD Love, de Sharon Eyal i Gay Behar amb música en directe d’ori Lichtik, un crac de l’electrònic­a, també al Mercat (del 20 al 21). I el més nou de la companyia de Jesús Carmona, El salto, protagonit­zat per vuit homes que exploren altres formes de masculinit­at en Atrium Viladecans (dia 22).

L’última setmana de la Quinzena concentrar­à propostes captivador­es com Nomad, el viatge al desert que proposa Sidi Larbi, metàfora de l’aïllament de l’ésser humà en la nostra societat protagonit­zada per deu ballarins al Teatre Auditori de Sant Cugat (dia 29). I qui vulgui descobrir la connexió entre karate i dan

sa que no es perdi Am I Bruce Lee, de Junyi Sun, al Teatre Sagarra de Santa Coloma el dia abans. Entre les estrenes, destaca Malditas plumas, de Sol Picó, picada d’ullet al cabaret del Paral·lel dels anys 20 amb mirada irònica, que arribarà al TNC (del 26 al 29).

Tradició i contempora­neïtat s’uneixen en tres propostes molt diferents. D’una banda està Para que o céu não caia, de Lia Rodrigues, un viatge a l’amazònia, una defensa de la relació de l’home amb la naturalesa a través d’una dansa molt orgànica (Mercat de les Flors, del 26 al 29). Per una altra, Herdeiras, d’andrea Jiménez, que parteix de la dansa tradiciona­l gallega i del flamenc per explorar gestos que uneixen les dones (Sala Ramon Romagosa, Cornellà, dia 28). I la premiada Silvia Gribaudi, el cos de la qual s’allunya d’aquesta perfecció física a què aspiren els ballarins i dinamita els cànons de bellesa a Graces, muntatge pop basat en l’escultura neoclàssic­a (Sala Hiroshima, dies 25 i 26). —

 ??  ?? ‘RRR’
Amb Frederic Amat, Jon López i cabosanroq­ue. Del 20 al 22, al Teatre Lliure.
‘RRR’ Amb Frederic Amat, Jon López i cabosanroq­ue. Del 20 al 22, al Teatre Lliure.
 ??  ?? ‘OCD LOVE’
De Sharon Eyal i Gay Behar. Dies 20 i 21 al Mercat de les Flors.
REGINA BROCKE
TRISTÁN PÉREZ-MARTÍN
‘OCD LOVE’ De Sharon Eyal i Gay Behar. Dies 20 i 21 al Mercat de les Flors. REGINA BROCKE TRISTÁN PÉREZ-MARTÍN
 ??  ?? BARBARA CAPPI
‘HERDEIRAS’ D’andrea Jiménez. Dia 28, a la Sala Ramon Romagosa, Cornellà.
ALESSIA BOMBACI
BARBARA CAPPI ‘HERDEIRAS’ D’andrea Jiménez. Dia 28, a la Sala Ramon Romagosa, Cornellà. ALESSIA BOMBACI
 ??  ?? ‘AM I BRUCE LEE’ De Junyi Sun. Karate fet dansa. Dia 28. Teatre Sagarra de Santa Coloma.
‘AM I BRUCE LEE’ De Junyi Sun. Karate fet dansa. Dia 28. Teatre Sagarra de Santa Coloma.
 ??  ?? ‘CATALINA’
D’iniciativa Sexual Femenina. Del 19 al 21 a La Caldera.
‘CATALINA’ D’iniciativa Sexual Femenina. Del 19 al 21 a La Caldera.
 ??  ?? ‘MARÚNICA’
Atractiva coreografi­a de Roberto G. Alonso per al públic familiar, a Viladecans (dia 21) i l’hospitalet (dia 22).
‘MARÚNICA’ Atractiva coreografi­a de Roberto G. Alonso per al públic familiar, a Viladecans (dia 21) i l’hospitalet (dia 22).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain