El Periódico - Català - On Barcelona

A Valmas no saps què menjaràs

Melissa Herrera i Natalia Jokiel s’arrisquen amb un restaurant en què els plats canvien cada setmana i tots tenen el mateix preu

- Pau Arenós parenos@elperiodic­o.com

Valmas és un cas peculiar. El client només sap què menjarà quan tingui el plat sota el nas. Natalia Jokiel, la responsabl­e de la sala, preguntarà abans si hi ha intolerànc­ies o al·lèrgies. I cantarà el preu únic dels plats, que recomana compartir: 16,90 euros. Després del senzill protocol, entra en acció la cuinera Melissa Herrera, i la seva rauxa.

Raons per a aquest sistema: obligarse a estar pendent del mercat, distingir-se de la competènci­a, suprimir els excedents (no llencen res, ni les peles de les patates) i organitzar de manera eficaç un negoci bipersonal. I hi ha un altre motiu, potser el decisori: Melissa fuig de l’apoltronam­ent i la repetició. «Dec haver fet uns mil plats. Mai en preparo dos d’iguals. ¡Se’m van acudint coses!». S’avorreix si repeteix. Tedi, mai.

Abans que ens emboliquem... Estimat lector/lectora: el que vaig tastar l’última setmana de febrer del 2020 ha mort, de manera que el que menjaràs és nou, fresc i (és d’esperar) descarat. Fe en el talent de la cuinera.

Potser, volguda amic/amiga, els productes seran els mateixos, alguns de temporada (els últims calçots i els primers pèsols) i d’altres, pertanyent­s al rebost universal i atemporal (¡cal lluitar contra això!), conjugats amb una mirada emancipada i apàtrida. Hi ha Granada (on va néixer) i Catalunya, i el Japó, i Tailàndia i tots aquests països asiàtics que atrauen per la seva sensualita­t.

Natalia, arribada de Polònia, va ser la que va trobar Melissa i l’ideari: «Veníem d’una època difícil i no volíem ser com els altres. Hem trigat un any a entendre què fèiem. Vam estar molt amoïnades, no hi entrava ningú. Pintàvem, escrivíem a les parets...». El nom de Valmas té a veure amb la

mare de Natalia: «També es refereix a renéixer». Renaixemen­t, doncs.

¿Com treballa Melissa? Va al mercat, compra, estén els productes a la taula i pensa què fer: «Primer he d’entendre el que hi ha». ¿Com treballa Natalia? Tria els vins que creu que van millor amb la selecció de la sòcia. Avui, els blancs Savinat i Cantallops i els vins negres Martinet Bru i AN/2, I és l’últim, amb l’ànima mallorquin­a, el que funciona millor.

He començat amb un salmó marinat amb soja i amb romesco de miso: les meves orelles de gos caçador s’aixequen. «Romesco, miso i oli». Una retallada a la part de la peça abrasada per la soja i quedaria perfecte.

UN RECORD FILTRAT

Calçots al vapor («supersans», diu Melissa), salsa d’okonomiyak­i i katsuobush­i (escames de bonítol fumat): molt rebé. Moll, pèsol i suquet de curri vermell: de nou, orelles enlaire. Tot això m’interessa: romesco de miso, suquet de curri. Estableix relacions sexis i pecaminose­s amb mons llunyans. Bon plat, tot i que el moll queda perdut a Suquetlànd­ia.

Mongetes, brou d’escudella (i gingebre fresc) i ravioli (pasta de wonton) farcit amb gallina, papada i fonoll. És un record filtrat: es basa en una recepta de l’àvia, a qui Melissa li fa «un viatge». «Si hagués de conservar alguna cosa seria aquest brou», assegura la xef.

Anem al basc thai: bacallà al vapor, la tripa del gàdid, la pell cruixent i la piparra, un llamp verd i àcid.

L’ànec cruixent amb remolatxa mereix que li prolonguin la vida. Amnistia per a l’ànec. Que torni el palmípede. «M’encanta la remolatxa». A mi, l’ànec. Remolatxa en diferents elaboracio­ns, bona sí, però tan terrenal que impedeix que l’au alci el vol. Gelat de cacauet i curri (de la casa Selvática), crema de coco i chutney de pinya.

Melissa és autodidact­a i tot terreny, i va participar en el programa de tele Top Chef. Els realities són una Thermomix: hi fiques una persona i en surt un puré. Amb el temps, s’ha reconstruï­t.

Aquestes dones són intrèpides i tenen un objectiu i una idea. S’exposen, pateixen i guerregen. Cada setmana construeix­en el món, que és el seu restaurant, des de zero. –

ROMESCO DE MISO I SUQUET DE CURRI VERMELL, RELACIONS SEXIS AMB LA LLUNYANIA

 ??  ??
 ??  ?? NOVES MIRADES
Natalia Jokiel, reflectida al mirall que aguanta Melissa Herrera al restaurant Valmas. A la foto petita, les mongetes amb brou i raviolis.
NOVES MIRADES Natalia Jokiel, reflectida al mirall que aguanta Melissa Herrera al restaurant Valmas. A la foto petita, les mongetes amb brou i raviolis.
 ??  ?? Valmas
Mallorca, 235 Barcelona T.: 93.858.86.58 Preu únic per plat 16,90 €
FERRAN NADEU
Valmas Mallorca, 235 Barcelona T.: 93.858.86.58 Preu únic per plat 16,90 € FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain