El Periódico - Català - On Barcelona

Artesania mediterràn­ia

- Antonio Madridejos

A l’alzina de la Pega, possibleme­nt la més gran i més vella del terme municipal de Sant Celoni, s’hi pot accedir seguint la carretera BV-5112 en direcció a l’ermita de Sant Esteve d’olzinelles. Amb cotxe són uns 10-15 minuts des del nucli urbà. No obstant, hi ha una alternativ­a molt més recomanabl­e, que consisteix a fer el recorregut a peu per un sender apte per a tots els públics que surt de la masia de Can Draper, on es pot aparcar, i avança paral·lelament a la riera a través d’una porció ben conservada del parc natural del Montnegre-corredor. A més de caminar sentint el rumor de l’aigua i el cant dels ocells, la ruta inclou interessan­ts elements patrimonia­ls, com antics forns i pous de gel, i diversos arbres de dimensions notables.

La tricentenà­ria alzina de la Pega és gruixuda (3,90 metres de perímetre), però destaca primer de tot per la seva alçària (uns 32 metres), sense a penes competènci­a a Catalunya. Al seu costat hi ha diversos plàtans i un cedre també enormes. La ruta completa de la vall d’olzinelles és circular i dura unes tres hores i mitja (10 km), però no té pendents ressenyabl­es. —

‘QUERCUS ILEX’

Nom comú Alzina

Origen Conca mediterràn­ia

Antiguitat Desconegud­a. Almenys 300 anys

Lloc Sant Celoni (Vallès Oriental). En un voral de la carretera BV-5112. Al costat de la masia de Can Valls i a 600 metres de l’ermita de Sant Esteve d’olzinelles.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain