El Periódico - Català - On Barcelona

BALL DE MASCARETES

- Miqui Otero Periodista i escriptor

Més traves que a l’idil·li entre Romeu i Julieta, atacat pels Montagut i censurat pels Capulet. Més complicat que l’amor entre Ponyboy Curtis i Cherry Valance, que compartien els mateixos capvespres al terrat del barri pijo i al pati del darrere del marginal, a Rebels. Més que un festeig interracia­l a l’alabama segregada i més fins i tot que el de la La dama i el rodamon, Reina i Golf, la cocker spaniel americana i el gos sense raça, la relació dels quals penja d’un fil d’espagueti. Per sobre de tots aquests amors impossible­s, els que em vaig creuar l’altre dia. Remuntava la plaça de Catalunya amb els auriculars posats, fins que vaig veure la primera parella. I després la segona. I, en qüestió de només tres minuts, la tercera. Fins a tres parelles joves en les quals un portava màscara i l’altra no (o al revés). Una prova d’amor incommensu­rable o una separació a la vista.

Eren, insisteixo, parelles molt joves, així que, malgrat no poder descartar-ho, vull pensar que cap dels dos components tenia factors extres de risc. Així que aquest matrimoni mixt, el que abans ho era per qüestions de raça o gènere o classe social, ho és ara entre despreocup­at i hipocondrí­ac, entre extremadam­ent racional i prudentmen­t aprensiu. El que considera que el coronaviru­s és una simple grip que s’ha encoratjat mediàticam­ent al servei d’alguna doctrina del xoc conspirano­ica i el que creu que, bàsicament, morirem tots i no trigarem.

– Carinyo, ¿farem un volt per prendre l’aire? –diu en Sense Mascareta. – És clar. Abraçarem la vida fins a infectar-nos –contesta l’amb Mascareta, que fa equilibris­mes al vagó de metro per no agafar-se a la barra.

Després, potser, aniran a sopar.

– ¿Anem a un Mcdonald‘s? –diu L’SM (no és Sa Majestat, sinó en Sense Mascareta).

– Total, anem a un restaurant dels cars, pel que ens queda.

– Hem d’estalviar per a l’avió de les vacances.

– Tranquil·la, carinyo, aleshores ja estarem al cel.

Sortir amb una persona que no porta màscara si tu la portes és estar disposada al contagi. Sortir amb una persona que porta màscara si tu no la portes és acceptar que és una persona poruga i que potser la miraran pel carrer. El contacte entre tots dos és, en el cap del primer, potencialm­ent mortal i, en el del segon, tremendame­nt incòmode. En qualsevol cas, poques vegades s’ha vist de forma més eloqüent el poder de l’amor que aquests dies pels carrers de Barcelona en aquest ball de màscares i màscares.

IDIL·LIS MIXTOS

L’amor no és, és clar, l’únic que ha aflorat amb la crisi del corona. Gairebé ho ha fet amb més força el racisme. M’explicava un amic mexicà que quan va sorgir la grip A, com que els primers van ser d’aquell país, a Barcelona molts negocis mexicans havien estat a punt de tancar. Aquests dies, els basars i restaurant­s xinesos tenen menys clients que mai. També, és clar, molts casos venen d’itàlia, però a ningú se li ha acudit no trepitjar el Desigual, on van a comprar tants turistes d’aquell país, o no demanar una pizza per al clàssic. Al cap i a la fi, ¿on es compren els gremlins que després es convertira­n en monstres horrorosos? En una espècie de basar xinès. El racisme batega sempre aquí, en el cine i en la vida.

Els idil·lis mixtos entre sense i amb màscareta aniran a més. El futur és seu. La primavera els descobrirà sota els ametllers i sumanthi altres al·lèrgies, potser afegint-hi ulleres de sol i kleenex a les butxaques. El bonic contacte de fibra de cotó i llavis nus. Només cal mirar-lo: que bonic és l’amor el 2020. —

 ??  ??
 ??  ?? MIQUI OTERO UN QUE ESCRIU COSES PER VIURE I QUE VIU COSES PER ESCRIURE
MIQUI OTERO UN QUE ESCRIU COSES PER VIURE I QUE VIU COSES PER ESCRIURE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain