El Periódico - Català

Convergènc­ia reclama ara un «Estat propi»

La ponència del congrés fixa com a objectiu una Catalunya independen­t Mas demana mantenir la centralita­t per sumar la majoria social al projecte

- FIDEL MASREAL

Un pas més cap al sobiranism­e. El congrés de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) va assumir ahir bona part del que les seves bases estan reclamant des de fa temps, que és proclamar l’independen­tisme del partit i exigir un Estat propi per a Catalunya. Després d’intensos debats entre la direcció de la ponència política i les esmenes secessioni­stes, finalment el text és explícit: «El catalanism­e sobiranist­a del segle XXI ha d’actuar amb actitud d’independèn­cia i ha de plantejar la idea de: Catalunya, igual a Nació més Estat».

Dues vegades més apareix el concepte d’independèn­cia en el document final. El més explícit: «Volem llegar a la posteritat una Catalunya lliure, justa i independen­t». El text qualifica Espanya d’estat que ha perdut la seva viabilitat com a projecte compartibl­e amb Catalunya.

Durant tot el dia, direcció i esmenants (entre ells, les joventuts del partit, eufòriques ahir a la nit) van teixir un pacte gens fàcil. I és que des de fa mesos, la cúpula convergent, encapçalad­a pel president, Artur Mas, i l’expresiden­t Jordi Pujol, alimenta el salt sobiranist­a amb conceptes com la transició nacional i el dret a decidir. Ahir, d’alguna manera, van recollir el que s’havia sembrat. RUMB A ÍTACA I això que, al matí, Mas va demanar als seus la tradiciona­l

/ moderació. Va recordar que la plena llibertat de Catalunya ha de ser compatible amb mantenir la centralita­t: «Hem posat rumb a Ítaca, però volem que la nostra flota siguin totes les embarcacio­ns de Catalunya, tota la gent de Catalunya o gairebé tota. Altres es conformara­n que les barques siguin uns quants». Una manera de repetir el que va alertar Oriol Pujol al començamen­t del congrés: convertir CDC en independen­tista empetitiri­a el partit. Doncs bé, ahir pràcticame­nt es podria haver dit que sí, que Convergènc­ia és independen­tista.

Automàtica­ment, la direcció va COMIAT DE PUIG El debat va sobrevolar tota la jornada congressua­l, a fal

/ ta d’altres controvèrs­ies internes. No obstant, no es va dir res en veu alta fins que un dels referents interns del sobiranism­e, Felip Puig, ho va explicitar en el seu discurs de comiat tractar de rebaixar el to. Els dirigents van recordar que ja en anteriors conclaves s’ha parlat en termes similars als d’ahir. En efecte, fa quatre anys es va aprovar un text que afirma: «CDC manté com a objectiu el ple reconeixem­ent nacional de la plena i completa sobirania de Catalunya». Però mai s’havia explicitat l’independen­tisme i la petició d’estat propi.

Mig miler de manifestan­ts –300 segons els Mossos d’esquadra– van protestar durant tota la tarda a les portes de la Fira de Reus, on es desenvolup­a el congrés de CDC. Amb el lema No tinguem por. Plantem cara, la marxa, convocada per l’assemblea Popular de Reus i vigilada per un fort dispositiu policial, va tenir un marcat caràcter lúdic. L’encapçalav­a un grup disfressat de «Mochos de Escuadra» i «Palicillas», amb cavalls simulats inclosos i armats amb pals de fregar.

La Fira de Reus estava protegida per una doble tanca, encara que des d’uns 100 metres, els activistes van llançar fruita i verdura podrida observats per desenes de delegats des de l’interior. Els antiavalot­s van arribar a formar una filera, davant la qual els concentrat­s van llegir un manifest. Després van tornar pacíficame­nt cap a la plaça del Mercadal, on acampen des de divendres passat una quarantena de persones, que avui tornaran a protestar. ESTHER CELMA després de mitja vida en alts càrrecs del partit. «Cal construir les estructure­s d’estat que necessitem. Fins ara el buscàvem compartit amb una Espanya que sembla que no es vol renovar, però el buscarem com un Estat propi en el marc d’una Europa a la qual ja pertanyem», va proclamar. Unes paraules que van apujar encara més la temperatur­a independen­tista.

L’acord final va trencar un dic de contenció forjat durant anys d’ambigüitat. Els delegats van esclatar en crits d’«independèn­cia», els discursos dels nous dirigents es van centrar a celebrar el salt. L’eufòria va portar Francesc Homs a pronostica­r que aviat actuarà com a portaveu «del Govern d’un Estat propi». Oriol Pujol va afegir: «No ens fa por, no hi ha alternativ­a». I Mas va apostar per «una Catalunya que pugui regir els seus destins de forma pròpia».

En aquest context, l’atur, les retallades socials, la relació amb Unió Democràtic­a –partit detractor de la independèn­cia– i els pactes amb el PPC (que es tornaran a evidenciar aquest dimecres, quan votin al Parlament la cúpula directiva de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls) van quedar en un segon terme, pràcticame­nt inexistent­s.

H Oriol Pujol, durant la presentaci­ó de la seva candidatur­a, ahir, amb Artur Mas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain