El Periódico - Català

El barri de Diagonal Mar tindrà un passeig marítim

L’ajuntament pretén reactivar la zona, que compleix 10 anys

- PATRICIA CASTÁN

Una dècada pot ser molt en la vida d’un veí, però és poc per a la vida d’un veïnat. Com va passar amb la Vila Olímpica, fan falta més anys per cosir un barri, embastar els seus flamants pisos nous amb la seva herència històrica, compactar-lo amb comerç de proximitat i oxigenar-lo amb equipament­s. Per això, al complir-se 10 anys de l’estrena dels primers pisos dels quasi gratacels que van saludar l’avui batejat com a barri de Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou, el districte planeja un encaix essencial per a la seva consolidac­ió, el de la trama urbana amb el mar, per mitjà d’un passeig marítim ara inexistent.

No és que el mar faci barri, que no és el cas, perquè els veïns hi troben a faltar botigues de carrer (més enllà del centre comercial Diagonal Mar) i alguns equipament­s. Però sí que dóna sentit a una zona que fa poc més d’una dècada era hostil –els terrenys de Macosa– i ara és el paradigma de la nova Barcelona (amb devots i detractors), en forma d’arquitectu­ra d’avantguard­a i illes de serveis a l’estil Miami.

Va néixer amb el ganxo de les vistes al Mediterran­i, i no deixa de ser paradoxal la seva ruptura urbanístic­a –a nivell físic, i no pas visual– amb aquest mar. Cobrir la Ronda Litoral, que els separa, és ara per ara difícil, però el veïnat reivindica com a mínim un passeig marítim per recórrer, disfrutar i, sobretot, connectar amb la resta del litoral. Homogeneït­zar-lo amb el bonic i concorregu­t passeig Marítim de la resta de la costa, que s’esvaeix pràcticame­nt dar- rere el pavelló de la Mar Bella.

El regidor de Sant Martí, Eduard Freixedes, és conscient d’aquesta necessitat. «Els veïns demanen que el passeig arribi al Fòrum», explica, per la qual cosa ho considera una de les prioritats del districte per a aquest mandat, a incloure en el pla d’inversions municipals. El regidor té molt present la funció gairebé de contenidor que ha tingut l’últim tram del litoral barceloní, on es van instal·lar, valgui la redundànci­a, els contenidor­s que s’anaven reemplaçan­t a tota la ciutat, un megaaparca­ment de cotxes gratuït pres com si fos un solar, el descampat ara utilitzat pel Cirque du Soleil i la infinitat d’usos que s’acostuma a donar, eventualme­nt, a aquesta espècie de zona de ningú. Freixedes és conscient que l’obra està en mans de l’àrea de Parcs i Jardins (que gestiona el litoral urbà), però confia a consolidar un passeig aquest mateix mandat. «Demanem la qualitat urbana de la Vila Olímpica en la seva connexió amb el mar», diu.

/ ESTRATÈGIC Una qüestió que considera d’«interès de ciutat», per enllaçar tot el front marítim, i també per millorar l’estètica d’un barri en el qual hi ha nou superhotel­s i cada vegada més vida, amb l’última torre acabada i en fase de vendes. I és que aquelles illes compostes per dues torres i un edifici de connexió, que van començar a dibuixar el Front Marítim enmig del no-res, formen part avui dia d’un barri amb 10.200 veïns i una densitat que és la meitat de la de la resta de Barcelona. S’entén pel generosíss­im parc de Diagonal Mar que va dissenyar Enric Mi-

 ??  ?? Blocs de Diagonal Mar vistos des de la zona que separa el barri del mar.
Blocs de Diagonal Mar vistos des de la zona que separa el barri del mar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain