El Periódico - Català

«La internacio­nalització és la sortida i comença a casa»

- Josep Antoni SALVADOR SABRIÀ BARCELONA Valls DIRECTOR D’ALIMENTARI­A

–¿Aquesta és l’alimentari­a més marcada per la crisi?

–Sens dubte. Vam tancar l’edició del 2010 parlant de brots verds i al projectar la del 2012 apuntàvem a una certa recuperaci­ó, però la realitat ha estat diferent. Hem acabat amb el metratge gairebé idèntic al del 2010. Les retallades de despeses en les administra­cions han pesat molt.

–¿Què aporta el saló a la indústria espanyola?

–A més de donar més visibilita­t al sector, Alimentari­a fomenta la sortida internacio­nal de les pimes, que o s’internacio­nalitzen o no tenen res a fer. El saló obre els camins d’aquesta sortida, que requereix molt esforç econòmic i a llarg termini. Ho va començar a fer des del 1998, juntament amb FIAB.

–¿La pime espanyola té capacitat per internacio­nalitzar-se?

–Si no la té, haurà d’aconseguir-la i buscar aliances i les seves vetes de mercat. Per producte i per qualitat pot sortir, però ha de conèixer molt bé els mercats i les oportunita­ts que hi ha a fora. Ara, o surts o estàs mort. I els que estan sortint ja estan veient que els mercats són receptius.

PROMOCIÓ «Per a la gastronomi­a seria útil de cara a l’exterior unir esforços i pressupost­os amb una marca Espanya comuna i clara»

–¿Hi ha prou producció per atacar el mercat asiàtic?

–El que segurament no podran fer és entrar en les grans cadenes, llevat que comencin a guanyar mida, que és una de les grans assignatur­es pendents. També hi ha exemples d’empreses petites que han aconseguit agafar posicions molt bones en productes premium a l’exterior.

–¿Quin paper juga Alimentari­a en aquest punt?

–La internacio­nalització és la sorti- da i comença a casa. La visibilita­t del sector passa per tenir una gran fira de referència internacio­nal en la qual els principals compradors mundials vegin la potència i la força d’aquest sector en el propi país. Això ens dóna una gran projecció de les pròpies indústries a l’exterior. La fira juga aquesta paper d’acostar els mercats i els principals operadors i compradors mundials.

–¿La indústria alimentàri­a té capacitat de creixement, ara, o només de resistir?

–Sempre s’ha caracterit­zat per una aposta per la R+D+I i pot anar més enllà si l’ajuda l’administra­ció. És un motor econòmic que a més a més pot créixer en els mercats exteriors.

–¿La nova imatge de la gastronomi­a espanyola a l’exterior ha estirat també la indústria?

–Dels 50 milions de turistes que rebem, uns 5 milions vénen exclusivam­ent per la gastronomi­a. Aquest efecte multiplica­dor s’hauria de treballar més, perquè és més fàcil la introducci­ó de productes agroalimen­taris a l’exterior de la mà de la gastronomi­a. De totes maneres, el grau de penetració de la gastronomi­a espanyola a l’exterior encara és mínim i aquest és un tema que cal desenvolup­ar. Quan una empresa aconseguei­x situar el seu producte en un lineal a l’exterior després encara ha de fer una feina de promoció brutal. Es necessita molta més promoció de la restauraci­ó i de la indústria. Seria molt útil unir esforços i pressupost­os, amb una marca Espanya comuna i clara.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Josep Antoni Valls, amb el cartell de promoció del saló.
ALBERT BERTRAN Josep Antoni Valls, amb el cartell de promoció del saló.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain