El Periódico - Català

Els socis de Govern de Merkel, en perill en les eleccions de tres estats

-

El petit estat federat de Sarre celebra avui eleccions després de la ruptura de la coalició de Govern el mes de gener passat. Es tracta de la primera de les tres convocatòr­ies que s’han de disputar a Alemanya aquesta primavera. Schleswig-holstein, el 6 de maig, i Renània del Nord-westfàlia, el 13, són les següents.

Sarre és un petit estat d’una mica més d’un milió d’habitants, que des de l’any 2009 ha estat governat per la denominada coalició Jamaica, en al·lusió als colors dels partits polítics que la integraven (Verds, FDP i CDU) , coincident­s amb els de la bandera de l’illa de les Antilles. Les enquestes preveuen un empat tècnic entre les dues forces majoritàri­es: els cristianod­emòcrates del CDU i els socialdemò­crates (SPD), i la desaparici­ó de l’arc parlamenta­ri dels liberals (FDP), socis de Govern de la cancellera Angela Merkel, que no arribarien al 5% mínim per entrar als parlaments. Els liberals no arribarien al límit exigit en cap de les tres cites electorals, segons asseguren les enquestes.

/ FALTA DE CRÈDIT El Financial Times Deutschlan­d afegia un nou factor de preocupaci­ó a l’informar que els municipis fortament endeutats ja estan trobant dificultat­s perquè els bancs els concedeixi­n més crèdits. El Süddeutsch­e Zeitung ha anat més enllà i ha comparat la situació financera de determinat­s municipis amb la viscuda a Grècia: «També a Alemanya hi ha petites Grècies, municipis amb un fort deute i a més a més incapacita­t per finançar-se». I cita el cas d’oberhausen, com a exemple de ciutat endeutada d’alemanya, amb 2.000 milions d’euros, que suposen el pagament anual de 100 milions en interessos cada any.

La versió del Govern alemany és que, malgrat tot, el Pacte de Solidarita­t ha de continuar vigent, segons el que estava previst, fins al 2019. A finals de l’any passat, el ministre de l’interior, Hans Peter Friedrich, va presentar l’informe anual sobre la reunificac­ió. Juntament amb el missatge optimista que el procés d’equiparaci­ó entre Est i Oest progressa en tots els àmbits, la realitat és que dues dècades després del seu inici, les diferèncie­s entre les dues Alemanyes encara són evidents. «Es manté el compromís amb els nous estats federats [de l’est] que hi haurà mitjans fins al 2019», va assegurar el ministre en al·lusió a l’anomenat Pacte de Solidarita­t II.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain