El Periódico - Català

Andalusia decideix si dóna el poder absolut al PP o redimeix el PSOE

En els comicis estan cridats a votar 6,4 milions de ciutadans

- JULIA CAMACHO

Gir històric popular versus focus de resistènci­a socialista, marea blava versus illa vermella... Les descripcio­ns de l’última batalla electoral que viuran els andalusos en menys d’un any donen idea de la importànci­a dels comicis d’avui, en què més de sis milions de ciutadans –el cos electoral més nombrós d’espanya– estan cridats a votar.

Les enquestes dels últims mesos constaten que la immensa majoria dels andalusos (72%) volen un canvi i aquesta nit se sabrà en quina direcció. Els sondejos auguren que serà cap a la dreta perquè el PP, per primera vegada en 30 anys d’autonomia, no només aconseguir­ia ser la força més votada, sinó que a més obtindria la majoria suficient per governar en solitari. No obstant, no es pot descartar un gir a l’esquerra si el PSOE i IU sumessin els diputats suficients per formar un govern de coalició. Els socialiste­s evitarien així el seu daltabaix més absolut i mantindrie­n el seu principal feu autonòmic. 16 MILIONS DE PRESSUPOST Aquestes seran també unes eleccions més ca

/ res. El pressupost s’eleva a 16,5 milions d’euros, cinc més que les passades autonòmiqu­es a causa del fet que se celebren en solitari, una cosa que no passava des del 1990. En aquesta ocasió, per una altra part, estan cridats a votar 6.405.200 electors, un 2,7% més que en la cita amb les urnes de fa quatre anys.

De t ots aquests ciutadans, 176.245 resideixen a l’estranger i el 5,7% (368.154 persones) són nous electors que han arribat a la majoria d’edat en aquests últims quatre anys. Cap d’ells ha conegut un altre partit al Govern regional que el PSOE.

Més de 16.200 membres dels cossos de seguretat vetllaran per la seguretat de la jornada. El resultat de les eleccions, que serà seguit per observador­s d’euskadi, l’argentina, Colòmbia i el Salvador, es coneixerà amb precisió «no després de les deu de la nit» perquè el recompte «serà molt ràpid», va assegurar la Conselleri­a de Presidènci­a.

Com va passar en anteriors convocatòr­ies, la recollida de dades es farà mitjançant ordinadors de butxaca tipus PDA, que permetran la «màxima rapidesa» en el còmput dels vots. S’han habilitat 5.138 computador­es, un 28% més que en les autonòmiqu­es de 2008, encara que seguiran habilitade­s línies telefòniqu­es per si aquestes terminals fallen.

H

 ??  ??
 ?? EFE / EDUARDO ABAD ?? Dues empleades municipals transporte­n urnes electorals en un magatzem de Sevilla, ahir, en els preparatiu­s per als comicis.
EFE / EDUARDO ABAD Dues empleades municipals transporte­n urnes electorals en un magatzem de Sevilla, ahir, en els preparatiu­s per als comicis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain