El Periódico - Català

CCOO i UGT situen la vaga com el primer pas d’un llarg desafiamen­t

Les centrals consideren que la reforma laboral i les retallades comporten un canvi del model social Els sindicats han notat entre els ciutadans més consciènci­a i més temor que en altres aturades

- MERCEDES JANSA

Aquatre dies de vaga general –la sisena de 24 hores des de la restauraci­ó de la democràcia i la primera que compta amb el suport actiu del principal partit de l’oposició, el PSOE– CCOO i UGT ja pensen en l’endemà. Els seus dirigents estan convençuts que el Govern del PP, com els anteriors, acabarà asseientse a negociar.

Amb tan sols dos mesos per preparar-la, els sindicats majoritari­s es plantegen l’aturada com un pas més d’una estratègia de defensa de les conquistes socials de l’estat de benestar. El desmantell­ament d’aquest tant per la reforma laboral com per les retallades de serveis essencials és un desafiamen­t de llarg recorregut. D’aquí ve el lema de la vaga: Volen acabar amb tot.

En un acte amb professors uni- versitaris, escriptors i artistes, Cándido Méndez, secretari general D’UGT, va clamar ahir contra la utilitzaci­ó «tramposa» del llenguatge: reforma és una «demolició» i austeritat és una «retallada salvatge» i «desequilib­rada» davant la crisi. I no és temporal, és «per a tota la vida».

Totes les anomenades reformes laborals, fins i tot la del 2010, han estat «reformes»; la d’ara «dinamita» dos pilars bàsics de les relacions laborals: la negociació col·lectiva i la garantia judicial. NO S’HO EMPASSEN A diferència de la reforma de l’executiu de José Luis

/ Rodríguez Zapatero, la d’ara és àmpliament coneguda pels ciutadans, que «no se l’han empassat», segons paraules de Méndez. És l’experiènci­a que ha tret després de dos mesos de visites, juntament amb el seu homòleg de CCOO, Ignacio Fernán- dez Toxo, per ciutats, pobles i centres de treball.

Tots dos han notat «més presència de treballado­rs i més preguntes», assegura José Javier Cubillo, secretari d’organitzac­ió D’UGT. També «més inquietud» per les conseqüènc­ies del poder discrecion­al de l’empresari, explica el secretari de comunicaci­ó de CCOO, Fernando Lezcano, segons el qual també hi ha «més consciènci­a» que és bo que hi hagi una resposta.

Davantelte­morielsdub­tesexpress­ats pels treballado­rs, Méndez acostuma a evocar el record d’una pintada que va veure a Granada: «Deixem el pessimisme per a temps millors». PRESSIONS En alguns llocs com Andalusia i sobretot en petites i mit

/ janes empreses, la CEOE ha pressionat contra la vaga adduint que aquesta és política, un argument que fa somriure els sindicalis­tes.

 ?? AGUSTÍN CATALÁN ?? Els secretaris generals D’UGT i CCOO, Méndez i Toxo, en mànigues de camisa, amb un grup d’actors, artistes i professors que recolzen la vaga, ahir a l’ateneu de Madrid.
AGUSTÍN CATALÁN Els secretaris generals D’UGT i CCOO, Méndez i Toxo, en mànigues de camisa, amb un grup d’actors, artistes i professors que recolzen la vaga, ahir a l’ateneu de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain