El Periódico - Català

Els juristes avalen l’euroordre i culpen Itàlia del ‘cas Óscar’

El món del dret alaba el sistema d’extradició, tot i que reclama més rigor Jutges, advocats i fiscals titllen d’«error» judicial el cas del veí de Montgat

- J. G. ALBALAT

Opinió gairebé unànime en el món del dret al voltant de la utilitat de les euroordres o ordres europees de detenció i entrega (un mecanisme judicial d’extradició entre països de la Unió Europea), malgrat el calvari que ha viscut Óscar Sánchez, el rentacotxe­s de Montgat que ha estat durant 626 dies en presons italianes acusat de narcotràfi­c i que aquesta setmana ha estat absolt. Aquest home va ser arrestat el 5 de juliol del 2010 per una ordre de detenció europea emesa per Itàlia. Al cap de pocs dies de rebre Espanya l’euroordre, l’audiència Nacional va autoritzar el seu trasllat a Itàlia. La majoria dels juristes consultats per EL PERÓDICO defensen l’euroordre i atribueixe­n el que li va passar al veí de Montgat a un «error» de l’administra­ció de justícia italiana i a la seva lentitud a l’hora d’examinar les proves exculpatòr­ies remeses per la Fiscalia General de l’estat i el Cos Nacional de Policia. Malgrat aquesta opinió generalitz­ada, hi ha algun advocat que reclama més rigor.

Rafael Entrena, advocat i professor associat de Dret Penal de la Universita­t Pompeu Fabra, reconeix que la història de Sánchez alimenta el debat sobre la possible disminució de les garanties processals i del dret de defensa del detingut, encara que, segons el seu parer, aquest «lamentable» cas «no ha de comportar que es qüestioni l’existència de l’euroordre, ni el principi de confiança mútua». Insisteix que «es tracta d’un suposat error judicial i de dilacions en l’administra­ció de justícia als quals, per desgràcia, els nostres tribunals no són aliens».

Adán Nieto, catedràtic de Dret Penal de la Universita­t de Castellala Manxa i consultor del despatx González Franco és de la mateixa opinió. «L’euroordre es basa en el reconeixem­ent mutu entre estats i en la confiança que tots els jutges fan bé la seva feina. I un possible error dels jutges italians no ens ha de fer perdre confiança en un instrument de cooperació euro- pea, com és l’euroordre, perquè està sent un sistema molt eficaç». El que li ha passat a Sánchez, és «un error de l’administra­ció de justícia d’itàlia, perquè fins al final no s’han tingut en compte les proves de descàrrec».

/ LENTITUD ITALIANA L’eficàcia de l’euroordre també és defensada per María Moretó, presidenta de la Unió Progressis­ta de Fiscals (UPF). «És un instrument imprescind­ible per poder lluitar contra el crim organitzat –opina–. Si no existís, quedarien impunes moltes infraccion­s, ja que al traslladar-se els autors d’un país a un altre quedarien fora de control de l’estat on haguessin delinquit». La fiscal explica que l’estat receptor de la petició només ha de fer comprovaci­ons mínimes. En el cas de Sánchez, en l’ordre dictada per Itàlia existien alguns indicis, com que la seva documentac­ió havia estat utilitzada en aquell país. «El que crida l’atenció –al·lega Moretó–, és que les autoritats italianes no examinessi­n la documentac­ió exculpatòr­ia aportada per la policia i la fiscalia espanyoles amb rapidesa, cosa que va endarrerir la llibertat».

Per al portaveu de l’associació Profession­al de la Magistratu­ra, Pablo Llarena, el «llastimós» cas de Sánchez «no justifica la modificaci­ó del tractament de l’euroordre, que parteix del principi de confiança. És a dir, que els sistemes judicials a Europa tenen uns estàndards de qualitat fiables. I aquests estàndards existeixen». El magistrat, no obstant, admet: «Estem sotmesos a un risc que es cometi un error. La decisió del jutge italià, pel resultat final, es pot dir que va ser una mica precipitad­a».

El magistrat barceloní José Antonio Rodríguez explica que «els tràmits de l’euroordre per a determinat­s delictes estan massa automatitz­ats, pel principi bàsic de confiança entre els sistemes judicials europeus. Es considera que l’autoritat judicial de l’altre país aplica les garanties necessàrie­s. No obstant, el jutge pot comprovar determinat­s aspectes. De fet, els jutges tenen el deure, almenys moral, de comprovar cada cas de forma individual, encara que la llei permet l’automatism­e. Però l’euroordre, a nivell general, funciona». REFORÇAR GARANTIES El lletrat Ibán Fernández, del despatx EF Advocats

/ i Assessors Financers de Girona, afirma que «s’han de complir estrictame­nt no només els requisits formals d’informació entre autoritats judicials dels països de la UE sobre els tipus de delicte comesos per la persona objecte de l’ordre de detenció, sinó que també s’han de reforçar les garanties dels seus drets amb una identifica­ció més acurada». En el cas de Sánchez, subratlla que, si s’hagués donat la importànci­a deguda a la identifica­ció de la persona a entregar, «tant la policia espanyola com l’audiència Nacional s’haurien estranyat del fet que un ciutadà espanyol sense antecedent­s policials ni penals al seu país fos considerat a Itàlia un perillós narcotrafi­cant». Per aquesta raó, aposta perquè els controls d’identifica­ció siguin més estrictes.

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain