El Periódico - Català

La policia demana més proves que abans a les peticions de detenció italianes

«L’error comès amb l’óscar no pot tornar a passar», diu un cap policial Hi ha arrestos que estan a l’espera que Itàlia enviï més garanties a Espanya

- ANTONIO BAQUERO

El cas Óscar ha deixat empremta. També en les forces de seguretat que a Espanya es dediquen a lluitar contra el crim organitzat i que mantenen una estreta col·laboració amb la policia italiana. «Això d’aquest noi no pot tornar a produir-se», explica a aquest diari un cap de la lluita antimàfia que reconeix que, encara que no hi ha cap ordre escrita, els protocols de col·laboració amb Itàlia han canviat. En definitiva, ara s’exigeixen més proves abans de detenir algú. El fet que el cas del veí de Montgat no sigui l’únic ( abans també es va detenir l’osteòpata valencià José Piera, igualment víctima d’una usurpació d’identitat) ha portat a extremar les precaucion­s.

La consigna és clara. «Si l’ordre de detenció ve d’itàlia ja no n’hi ha prou que coincideix­i un número de DNI o passaport. Vist el que ha passat, exigim més proves», assenyala aquest cap. Ara, fora que sigui un mafiós conegut i fitxat també a Espanya, se sol·licita a Itàlia més material probatori (com empremtes dactilars, fotos de carnet i fins i tot dels seguiments) abans d’efectuar l’arrest.

Així ha passat en diversos casos. Un d’ells va ser només unes setmanes enrere, quan les forces de seguretat antimàfia van rebre la petició des d’itàlia de detenir un individu. Igual que en el cas de l’óscar, en la petició no hi havia ni fotografia ni empremta. Immediatam­ent, es va activar el procés de localitzac­ió del sospitós. No obstant, quan se’l va trobar, es va activar un dispositiu de vigilància al voltant seu a l’espe- ra que les autoritats italianes enviïn alguna prova física, ja sigui una foto o una empremta dactilar. «Es tracta d’assegurar-se que no es comet un error», va dir aquest responsabl­e policial.

/ LA LLUITA ANTIMÀFIA, GARANTIDA En cap cas, però, està en dubte la col·laboració antimàfia. «La collaborac­ió amb Itàlia en la lluita contra la màfia és màxima pel bé de tots. És només que s’han posat més filtres de seguretat», afegeix.

Fins que es va produir la injustícia patida per l’óscar, en canvi, les forces de seguretat confiaven totalment que les autoritats italianes no estaven equivocade­s i per això es limitaven a comprovar que aquest número de document era correcte.

En realitat, amb aquest canvi d’actitud, les autoritats espanyols fan exactament igual que les d’altres països europeus, incloent-hi Itàlia, que, com s’ha constatat en els arrestos i entregues d’etarres, exigeixen moltíssime­s més proves abans de detenir algú i d’entregar-lo a les autoritats espanyoles.

H

 ?? MIGUEL LORENZO ?? L’osteòpata valencià José Piera.
MIGUEL LORENZO L’osteòpata valencià José Piera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain