El Periódico - Català

EL PERIÓDICO convoca l’edició del premi Català de l’any 2011

Els lectors poden proposar des d’avui candidats a rebre el preat guardó El nom dels 10 finalistes se sabrà el 15 d’abril, i el del guanyador, el 22 de maig

- EL PERIÓDICO

Sobre l’escenari del Teatre Nacional de Catalunya ( TNC), els Castellers de Vilafranca van aixecar un 4 de 7 amb l’agulla com a homenatge al seu cap de colla, David Miret, que uns minuts abans havia rebut el premi Català de l’any 2010. El pròxim 22 de maig, només dos dies abans que es compleixi un any d’aquella emocionant escena, tindrem un nou Català de l’any. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, en col·laboració amb el programa Els Matins, de TV3, convoca una nova edició del premi, la número 12.

Els lectors del diari i l’audiència del programa que condueixen Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero poden proposar des d’avui els noms de les personalit­ats que, al seu entendre, mereixen rebre aquesta distinció. El premi es concedirà per votació popular a una persona que hagi tingut una actuació rellevant en la societat catalana durant el 2011. Queden fora de la carrera pel guardó les persones que ja l’han rebut, polítics en actiu i persones traspassad­es. Només el primer Català de l’any, correspone­nt a l’any 2000, es va concedir a títol pòstum. Va ser per a Ernest Lluch, assassinat per ETA uns mesos abans. En els seus 11 anys d’existència, el Català de l’any s’ha guanyat un lloc destacat entre els grans premis que s’atorguen a Catalunya. La llista de personalit­ats que l’han rebut així ho certifica. Si l’any passat va ser David Miret, el cap de colla, per portar els verds de Vilafranca al capdamunt del món casteller, l’anterior va ser Josep Guardiola, artífex del Barça etern, pel seu exemple de tenacitat, humilitat, disciplina i respecte a l’adversari. El cooperant Vicente Ferrer, el jugador de bàsquet Pau Gasol, el cantautor Joan Manuel Serrat, l’investigad­or del càncer Joan Massagué i el xef Ferran Adrià figuren també entre les personalit­ats guardonade­s.

¿Qui completarà la dotzena de premiats? La resposta es coneixerà el pròxim 22 de maig en el transcurs d’una gala que se celebrarà al TNC i que serà retransmes­a per TV-3. Sigui qui sigui, una cosa és clara: comptarà amb tot l’afecte, el respecte i l’admiració dels catalans. Perquè el premi és per votació popular i qualsevol, amb una actuació destacada l’any passat, pot ser l’elegit.

El Català de l’any 2011 serà aquell que aconseguei­xi aglutinar més vots entre els lectors D’EL PERIÓDICO i l’audiència d’els Matins de TV3. No hi haurà llista de candidats ni tampoc un jurat que esculli els finalistes i que imposi un veredicte. La primera i última paraula la tenen els votants.

/ ELECCIÓ EN TRES FASES Com ja és habitual, el procés d’elecció del Català de l’any constarà de tres etapes. La primera s’obre avui i durarà 19 dies. En el seu transcurs, els lectors podran proposar noms de persones que destaquin en qualsevol àmbit, ja sigui cultural, social, científic, esportiu, i votar. El 15 d’abril es donarà a conèixer la llista dels 10 finalistes, és a dir, de les 10 persones que hagin aconseguit sumar més vots en aquesta primera fase.

Serà llavors quan s’obrirà la segona fase. En aquesta fase ja no es podran proposar més noms i només es podrà votar per un dels 10 finalistes. EL PERIÓDICO publicarà entreviste­s amb tots ells perquè els lectors puguin conèixer-los millor. A partir del 27 d’abril s’aniran eliminant d’aquesta llista els que obtinguin menys suport de l’audiència fins que el dia 18 de maig sapiguem quins són els tres que passen a la final. En la tercera fase, només es podrà votar per un d’ells i el guanyador no es coneixerà fins a la mateixa nit del 22. El procés de votació s’haurà tancat, davant de notari, aquell mateix dia a les 13 hores.

/ COM ES VOTA Les propostes amb noms de candidats a obtenir la distinció i els vots es poden canalitzar a través de dues vies diferents: trucant al número de telèfon 905.44.60.40 o bé accedint a la web www.cataladela­ny.cat. En aquesta pàgina els interessat­s hi trobaran, a més a més, tota la informació relacionad­a amb el premi, tant d’aquesta edició com de les anteriors.

H

 ?? FERRAN NADEU ?? David Miret, a la dreta, amb camisa clara, fa pinya amb la seva colla durant la gala del Català de l’any 2010.
FERRAN NADEU David Miret, a la dreta, amb camisa clara, fa pinya amb la seva colla durant la gala del Català de l’any 2010.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain