El Periódico - Català

El gran desconegut

Pisos cars, altura i vistes al·lucinants van atraure primer molts barcelonin­s i després estrangers. Els uns i els altres se senten privilegia­ts

- PATRICIA CASTÁN

Des de la terrassa d’una planta 21, amb el mar al davant i l’enorme parc que va dibuixar Enric Miralles als peus, Barcelona obté una altra dimensió. Explica Jaime, un privilegia­t propietari, que l’uneix a l’immoble un vincle emocional. «Si obro les finestres pels dos costats sento l’aire marí, és allucinant» , explica amb entusiasme, convençut de viure «en el millor lloc de Barcelona, no es pot comparar amb res» . El seu pis-placenta, vistes la inclinació i l’harmonia entre tots dos, s’ubica en una de les illes d’edificis que donen a l’últim tram de costa de Barcelona (en sentit nord) un cert aire de Miami.

El barri de Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou és en el fons un dos en un. No tenen res a veure els blocs de sobre de la Diagonal –amb solera–, ni la resta de la trama més vinculada al Poblenou – també amb pisos moderns, però no d’alt estànding– amb el nucli de gratacels. Aquest últim, integrat per les cinc illes de dues torres cada una, amb entre 225 i 320 per grup, té preus de zona alta, densitat gairebé de poble malgrat la seva altura (per la seva enorme zona verda), i mixtura d’usos i gent d’allò més cosmopolit­a.

«Els primers anys van arribar parelles i famílies joves» , explica Salut Cornejo, una agent de la propietat immobiliàr­ia (API) experta en la zona, que comerciali­tza amb gran eficàcia. Els blocs del Llac i el Cel van tenir un component molt local. «Qui arribava a la zona ho feia convençut, l’atreia el projecte», prosseguei­x. Després van anar desembarca­nt estrangers amb ganes de viure i/o invertir en aquella nova Barcelona. I cada vegada són més, en les últimes promocions, perquè són els més disposats a gastar en un moment de contracció nacional del consum i de dubtes sobre el totxo. No hi falten russos ni indis adinerats.

Inversió milionària

Jaime, que ha viscut en diversos dels blocs, opina que el primer, a càrrec de la immobiliàr­ia Hines, va ser dels millors perquè va exercir de targeta de presentaci­ó. «S’havia de ser un valent per venir aquí, quan tot eren solars» . El 1999, es pagaven 117 milions de les antigues pessetes per un àtic de quatre terrasses. I va ser una bona in- versió, sobre plànol, tenint en compte els preus d’avui dia. També és fan de la Llum, per les seves balconades i ubicació més marinera.

L’última promoció que tanca el projecte, la del Mar, especialme­nt esvelta, fa temps que està en venda i queden disponible­s 46 vivendes (segons es reflecteix a la web de Solvia que comerciali­tza Amat) tant amb entrada per Taulat com per Garcia Faria. La més barata costa ara 630.000 euros. La més cara, a la planta 21, arriba a 1,95 milions.

¿Els valen? Per Luis, veí des de fa cinc anys de l’illa del Bosc, el sí és absolutame­nt rotund.

, sosté. Només troba a faltar un cert «ambient de barri, més petit comerç, sense haver d’anar al Poblenou» . És conscient que la integració és complexa en un eix on part dels pisos són de multinacio­nals que els cedeixen als seus executius de pas, i on els lloguers ronden els 2.500 euros (1.400 per a un de petit i 10.000 per a un àtic de luxe). Per això enyora bars amb terrasses i connexions més àgils amb el centre. Però se sent a gust amb piscina, pista de pàdel i vigilància privada.

Cornejo, de l’agència immobiliàr­ia del mateix nom, sap triar quin edifici convé a cada client, però es queixa del gran «desconeixe­ment» que hi ha entre la ciutadania. «Això ja no és industrial. No hi ha millors vistes» .

H

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Zona verda
Un racó del parc de Diagonal Mar, divendres.
ALBERT BERTRAN Zona verda Un racó del parc de Diagonal Mar, divendres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain