El Periódico - Català

El rastre del dossier de Puig

Intelligen­ce & Strategic Ten Group va pagar per un informe sobre la família del titular d’empresa, segons la investigac­ió Un dels socis d’aquesta consultora està vinculat al ‘cas Interligar­e’

- NEUS TOMÀS

Una consultora empresaria­l, Intelligen­ce & Strategic Ten Group, va pagar per dos informes, l’un relacionat amb una empresa d’un germà de Felip Puig i l’altre sobre el famós currículum de Joana Ortega, quan tots dos ja eren membres del Govern. ¿I qui hi ha al darrere d’aquesta empresa tan interessad­a a tenir informació sobre dos consellers? En el seu moment, entre els seus responsabl­es hi constava l’actual president de l’associació d’Ajuda a la Carretera DYA, Joan Dídac Gallardo, qui ahir, a preguntes d’aquest diari, va negar rotundamen­t tenir coneixemen­t d’aquest encàrrec tot i que va reconèixer que el seu exsoci en l’empresa i actual màxim responsabl­e, José Luis Martín Juárez, li va comentar que un cop va contractar Método 3 per fer una escombrada a les installaci­ons de l’empresa.

Gallardo –el seu nom va arribar a aparèixer en les quinieles per ser conseller d’Interior en el primer Executiu d’Artur Mas– va admetre també que coneix l’actual director de Serveis Penitencia­ris, Xavier Martorell, però va desmentir haver fet cap negoci amb ell. Explica que fa unes setmanes un mitjà de comunicaci­ó es va posar en contacte amb ell per preguntar-li per l’encàrrec dels dossiers de Puig i Ortega i que llavors va trucar al seu exsoci, que li va explicar que l’encàrrec havia estat per fer una escombrada.

¿I qui és el soci? Martín Juárez va saltar a la fama per ser el president d’Interligar­e. Es venia com una «companyia europea d’investigac­ió, desenvolup­ament i innovació» destinada al «tractament d’informació estratègic­a», i que el 2006 va començar a treballar per al Ministeri de l’Interior, a través d’un contracte amb el Centre Nacional de Coordinaci­ó Antiterror­ista.

Els maletins israelians

Juárez, a qui s’ha assenyalat com a amic de l’exministre José Blanco, es va associar, entre altres, amb Miguel Ángel Fernández Rancaño, excap superior de Policia a Madrid i Gabriel Fuentes, excomissar­i d’informació. El Mundo va destapar, l’agost del 2012, que aquesta empresa es va utilitzar per llogar dos pisos al carrer de Génova de Madrid, a uns metres de la seu central del PP i, segons la mateixa informació, va fer servir uns maletins fabricats a Israel per realitzar escoltes telefòniqu­es a dirigents populars. Tres anys abans, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va denunciar que diri- gents del seu partit estaven sent espiats. El llavors ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, sempre ha negat que el PSOE hagués ordenat espiar a ningú i els excàrrecs policials van considerar que estaven sent víctimes d’una «venjança» entre policies.

Interligar­e tenia la seu social a Aranjuez, igual que Intelligen­ce & Strategic Ten Group. Els investigad­ors del cas Método 3 investigue­n ara qui va ordenar el suposat pagament pels informes de Puig i Ortega.

L’informe sobre el conseller d’Empresa –cal recordar que n’hi ha un altre d’anterior més exhaustiu– està datat el 9 de març del 2011 i està centrat en l’empresa Capsigrany Investment­s, que els detectius vinculen a la «família Puig» . De totes maneres, només consta com a administra­dor únic i també únic accionista un germà, Oriol Puig Godés. Al mateix dossier s’hi adjunta informació d’Aeria Inversions Aeronàutiq­ues. El seu conseller delegat era Enric Ticó, actual president de Ferrocarri­ls, i s’explica que aquesta societat va realitzar el pla d’aeroports de la Generalita­t. L’encàrrec d’aquest pla data del 2008, és a dir, va partir del tripartit. Per l’informe, amb referència 21152, una empresa del grup de Método 3 (Clarte Business Consulting) va facturar 2.360 euros, segons la factura que consta en la investigac­ió.

Els detectius d’aquesta filial de Método 3 també haurien facturat el mateix dia 1.416 euros a la consultora Intelligen­ce & Strategic Ten Group, però en aquest cas per pagar el dossier sobre Joana Ortega, segons consta en un altre rebut. L’informe sobre la vicepresid­enta i dirigent d’Unió ocupa només mig foli i, sota l’epígraf de «molt con

fidencial», explica que quan Ortega va ser nomenada número dos de l’Executiu català no era llicenciad­a en Psicologia, malgrat que en el seu currículum constava que havia finalitzat els estudis. «No li van concedir la llicenciat­ura perquè o bé no va pagar els crèdits o bé no va aprovar» , van escriure els detectius en el dossier, datat el 21 de febrer del 2011, només uns dies abans que transcendí­s públicamen­t que la vicepresid­enta havia falsejat el seu currículum.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Les víctimes
Joana Ortega i Felip Puig surten d’una reunió del Consell Executiu.
ALBERT BERTRAN Les víctimes Joana Ortega i Felip Puig surten d’una reunió del Consell Executiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain